16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 08:47 Svijet - Koronavirus

WHO obustavio ispitivanje hidroksiklorokina

WHO obustavio ispitivanje hidroksiklorokina

U nekim zemljama je zabranjen, u drugim se promovira njegova upotreba u liječenju covida-19 - lijek hidroksiklorokin podijelio je svijet.

 

Hidroksiklorokin i klorokin mogu izazvati ozbiljne nuspojave

Znanstvenici koji pokušavaju otkriti kojim bi se licenciranim lijekovima mogao liječiti covid-19 prije nekog su vremena u tu svrhu počeli ispitivati hidroksiklorokin, kojim se uobičajeno liječi artritis, te antimalarik klorokin. No oba lijeka mogu izazvati ozbiljne nuspojave, posebice srčane aritmije, što je mnoge stručnjake potaknulo na to da upozore da se ne upotrebljavaju izvan kliničkih ispitivanja.

To nije spriječilo ugledne osobe poput američkog predsjednik Donalda Trumpa da javno promoviraju hidroksiklorokin, premda nema dokaza o njegovoj učinkovitosti.

Rasprava je eskalirala nakon što je Lancet 22. svibnja objavio studiju provedenu na gotovo 100 tisuća pacijenata s koronavirusom koja je pokazala da od navedenih lijekova nema nikakve koristi, već da, naprotiv, povećavaju vjerojatnost od smrti u bolničkim ustanovama. To je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obustavi klinička ispitivanja s hidroksiklorokinom. No deseci znanstvenika su doveli u pitanje metodologiju studije. Lancet je potom korigirao neke podatke, ali je ostao pri svojem prvobitnom zaključku.

Neke zemlje zabranile su hidroksiklorokin kao terapiju u liječenju covida-19

Države u svijetu variraju kada je posrijedi korištenje hidroksiklorokina u liječenju covida-19. Neke su ga, nakon rezultata studije iz Lanceta, odlučile zabraniti u tom kontekstu.

Francuska, Italija, Egipat, Tunis, Kolumbija, Čile, Albanija i Bosna i Hercegovina lijek dopuštaju samo u kliničkim ispitivanjima, ali je terapija protiv koronavirusa njime zabranjena.

Mađarska ne koristi lijek za "novodijagnosticirane pacijente", ali ga i dalje propisuje "pacijentima koji su terapiju već započeli", rekao je glasnogovornik vlade.

Neke su ga zemlje prestale koristiti i prije Lancetove studije. Švedska je to učinila u travnju, nakon što je Europska agencija za lijekove preporučila da se upotrebljava samo u kliničkim ispitivanjima. Isti je put slijedila i Njemačka.


Brazil, Alžir, Maroko, Turska, Jordan, Rumunjska i Portugal i dalje koriste hidroksiklorokin kao terapiju

No neke ga države ipak nastavljaju promovirati kao lijek protiv virusa. Među njima su Brazil, Alžir, Maroko, Turska, Jordan, Rumunjska i Portugal. Hidroksiklorokin se i dalje koristi i u Rusiji, Tajlandu, Iranu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Indiji i Venezueli ga propisuju preventivno. Kuba ga koristi, ali je najavila da će uskoro revidirati svoje protokole vezane uz hidroksiklorokin i covid-19.

U Americi se hidroksiklorokin načelno može davati samo pacijentima na bolničkom liječenju, premda je savezna Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na potencijalno štetne učinke na srce.

Trump ga i dalje zagovara i kazao je da ga uzima kao mjeru prevencije, ali je koji dan kasnije objavio da je prestao.

U Kini, ishodištu pandemije, hidroksiklorokin se koristi samo u ispitivanjima

Nakon Lancetove studije nekoliko uglednih instituta i sveučilišta, poput onih u Njemačkoj i Danskoj, obustavilo je i klinička ispitivanja, no za razliku od njih, u Britaniji i Kanadi ona su nastavljena.

U Kini, ishodištu pandemije, hidroksiklorokin se koristi samo u ispitivanjima, ali su početne obećavajuće rezultate sveučilišta u Wuhanu iz veljače u međuvremenu "pokopali" s uglednijeg sveučilišta u Šangaju.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo