14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 08:28 Svijet - Glavni sekretar UN-a

Guterres pozvao Amerikance na mirne prosvjede

Guterres pozvao Amerikance na mirne prosvjede
Foto: EPA - Vijesti.ba

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji protestuju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je odgovorio na val američkih protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije sedam dana.

"Kritika se mora čuti"

Neki od uglavnom mirnih protesta pretvorili su se u građanske nemire u mnogim gradovima.

"Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na demostrante", rekao je Dujarric novinarima.

"U SAD-u - kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu - raznolikost je bogatstvo a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ministarstvo pravosuđa i istražitelje FBI-ja da istraže Floydovu smrt, međutim nije dao značajniju javnu izjavu u svrhu smirivanja krize.

Trump demostrante opisao kao razbojnike

Napisao je nekoliko tvitova opisujući demostrante kao "razbojnike", te pozvao gradonačelnike da "budu čvršći", zaprijetivši upotrebom vojske protiv demostranata.

Što se tiče pretjerane upotrebe sile protiv demostranata, Dujarric je rekao da će svi slučajevi biti istraženi.

"Uvijek smo govorili da policijske snage širom svijeta moraju imati primjerenu obuku za poštivanje ljudskih prava te da se mora ulagati u društvenu i psihološku potporu policiji kako bi ispravno radila svoj posao".

George Floyd umro je prošloe sedmice nakon što mu je policajac pri hapšenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Neovisna autopsija pokazala je, suprotno preliminarnom policijskom izvješću, da je umro od gušenja.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo