7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

02.06.2020 / 08:03 Svijet - Prosvjedi

Povećan broj pripadnika Nacionalne garde u Washingtonu, spremna i vojska

Povećan broj pripadnika Nacionalne garde u Washingtonu, spremna i vojska
Foto: AFP - Vijesti.ba

Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na prosvjede, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane.

Prosvjedi su izbili širom zemlje zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon što mu je bijeli policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji.

"Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša", izjavio je Trump.

"Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih", poručio je.

U tom je trenu policija u blizini Bijele kuće ispalila suzavac i gumene metke na mirne prosvjednike. Reutersov fotograf Jonathan Ernst svjedočio je nasrtaju policije, uključujući na policajce na konjima, na prosvjednike u Parku Lafayette, preko puta predsjedničke rezidencije.

Gradonačelnik Washingtona oštro je kritizirao Trumpov odnos prema krizi.

Odvojeno je neimenovani visoki dužnosnik ministarstva obrane za Reuters izjavio da je u glavnom gradu mobilizirano svih 1.200 pripadnika Nacionalne garde te da pet saveznih država šalje još 600 do 800 njih koji bi u Washington mogli stići do večeri po lokalnom vremenu.

Drugi dužnosnik ministarstva obrane kazao je da neki pripadnici nacionalne garde nose smrtonosno oružje.

Na širem području grada raspoređeni su i vojnici, uključujući vojnu policiju i inženjeriju, i spremni su intervenirati ukaže li se potreba.

Nadamo se da s obzirom na pojačane snage Nacionalne garde to neće biti potrebno, kazao je prvi dužnosnik.

"Odluku o slanju vojnika na ulice morao bi u ovom trenutku donijeti predsjednik", dodao je.

Mjere će u ministarstvu pravosuđa koordinirati ministar obrane Mark Esper, načelnik glavnog stožera general Mark Milley i državni odvjetnik William Barr, navodi.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo