14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

01.06.2020 / 22:21 Svijet - Nasilna smrt

Objavljen nalaz obdukcije: George Floyd ubijen, uzrok smrti gušenje

Objavljen nalaz obdukcije: George Floyd ubijen, uzrok smrti gušenje
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Obitelj Georgea Floyda, crnca koji je preminuo prije nekoliko dana uslijed brutalnog uhićenja, naručila je privatnu obdukciju.

Odlučili su se na to nakon što je izašlo službeno izvješće okruga Hennepin, a koje je pokazalo kako nema fizičkih naznaka koje bi potvrdile da je Floyd preminuo od gušenja ili davljenja.

Rezultati privatne i neovisne obdukcije koji su upravo objavljeni pokazali su kako je Floyd preminuo uslijed gušenja izazvanog stalnim pritiskom.

Rezultate obdukcije medijima je predstavio odvjetnik obitelji Floyd, Ben Crump.

Patologinja: To je ubojstvo

Nalaz obdukcije, koji potpisuje patologinja Allecia Wilson, kaže kako se dokazi na tijelu preklapaju s mehaničkim gušenjem koje je u ovom slučaju uzrok smrti.

Floydovu smrt nazvala je ubojstvom.

Dr. Michael Baden potvrđuje nalaz i dodaje kako je Floyd preminuo uslijed gušenja izazvanim pritiskom na vrat i leđa. Baden kaže da obdukcija nije pokazala nikakav postojeći medicinski problem koji bi izazvao njegovu smrt ili doprinio smrti.

Što je pokazao državni nalaz obdukcije?

U preliminarnom nalazu koji je izdao okrug stajalo je kako je do smrti došlo kombinacijom različitih efekata.

Pisalo je kako se radi o tome da je Floyd bio sputan, da je možda imao opijate u krvi i organizmu te kako je imao zdravstvene probleme, uključujući oboljenje srca. Dodaje se kako je sve to doprinijelo smrti.

“George je umro jer nije mogao disati. Trebao mu je zrak”, rekao je odvjetnik Crump.

Odvjetnik pozvao da se procesuiraju i ostali policajci

Odvjetnik Crump je pozvao na uhićenje svih policajaca koji su imali ulogu u uhićenju i smrti Georgea Floyda te pozvao da se policajcu Dereku Chauvinu, koji je držao koljeno na vratu Georgea Floyda, sudi za ubojstvo s namjerom.

"Sudjelovali su u nečemu za što znaju da može dovesti do smrti", rekao je odvjetnik.

Policajac Chauvin je koljeno držao na vratu Georgea Floyda 8 minuta i 46 sekundi.

“Hitna pomoć su bila njegova mrtvačka kola”, rekao je odvjetnik Crump javnosti.

“Nije bilo drugih problema koji su mogli doprinijeti smrti. Policija ima to lažno uvjerenje da ako možete govoriti možete i disati. To nije tako”, rekao je dr. Baden.

Na mjesto gdje je preminuo George Floyd došao je njegov brat

Brat Georgea Floyda Terrence Floyd došao je ranije danas do mjesta na kojemu je preminuo njegov brat i do murala koji je napravljen njegovom bratu u čast.

Obratio se svima koji rade nerede tijekom prosvjeda rekavši da ako on ništa ne razbija i ne uništava, zašto onda oni to rade te dodao kako ništa od toga neće vratiti njegovog brata.

Rekao je da je njegova obitelj miroljubiva te sve pozvao da promjene traže mirnim putem i da glasaju na izborima.

“Educirajte se, znajte za koga glasate. Tako ćemo ih pobijediti, promijenimo sve”, rekao je.

Njegov prijatelj i svećenik Kevin McCall rekao je da obitelj moli prosvjednike da nastave s prosvjedima, ali da to nastave mirno.

“Ova obitelj traži mir. Ova obitelj poziva na mir. Šaljem poruku svim ljudima u ovoj zemlji da prestanu s neredima. Podignite znak mira. Moć je u brojkama”, rekao je.(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo