12°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

01.06.2020 / 21:35 BiH - Vasvija Vidović

Tužilaštvo imalo medijski plan: Sve postupke vežu za premijera, što je daleko od realnosti

Tužilaštvo imalo medijski plan: Sve postupke vežu za premijera, što je daleko od realnosti
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Vasvija Vidović, advokatica premijera FBiH Fadila Novalića za N1 je izjavila da je njenog klijenta, kao i nju, iznenadio prijedlog Tužilaštva u pogledu mjere pritvora.

- On je jak čovjek i mislim da je sada bolje - rekla je Vidović.

Tužioci su naveli da su Fadil Novalić i Fikret Hodžić kontaktirali krajem marta, kada još nije bilo službene potvrde za respiratore od Srebrene maline, i to 29., kada je Fikret Hodžić poslao ponudu za dvije vrste respiratora na lični gmail premijera Novalića. Je li to istina,upitali su novinar N1.

- Nije istina. Premijer nema lični mail, nego je ta ponuda otišla na mail koji ima sekretarica u svojoj kancelariji. Ne radi se o dvije ponude, nego o ponudi za respirator koji nije na kraju ni uvezen. Ta ponuda je odmah proslijeđena u Zavod za javno zdravstvo, koji je nadležan da postupa po toj ponudi, uz dopis premijera Vlade da se ponuda dostavlja na nadležan postupak. Dakle, nikad ova druga ponuda nije stigla premijeru, niti njegovom kabinetu na ruke. Ovdje je veliki problem što Tužilaštvo posmatra cijeli ured premijera, pa i Vladu, i sve postupke, koji se tamo dešavaju i vežu za premijera, što nije ni blizu relanosti, niti propisa koji regulišu rad Vlade - navela je Vidović.

(Vidović je ovo isticala i tokom ročišta u Sudu BiH, kada je navela da Tužilaštvo navodeći da je premijeru poslan mail na taj način svjesno zamagljuje, a sve sa ciljem kako bi novinari javnosti premijeli krivu informaciju. Iste prigovore isticale su i odbrane druge dvojice osumnjičenih, pa je tako Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića nakon što je tužilac Džermin Pašić interpretirao iskaz koji je njen branjenik dao tokom ispitivanja, zahtijevala da pročita cijelu izjavu, a ne da krivo interpretira. Tužilac je tada rekao da Sud ima cijelu izjavu, da bi ona kazala da to nemaju novinari prisutni u sudnici, op. Faktor)

Na konstataciju voditelja N1 da je Tužilaštvo kazalo, da ima iskaz svjedoka da je u uredu Novalić pričao sa nekim ljekarom, Vidović je odgovorila:

- Oni su rekli - ured premijera je vodio razgovore o tome. I Tužilaštvu je bilo jasno da se radilo o ponudama za neke problematične respiratore i naravno ukoliko je ta vijest stigla, da je u pitanju uvoz nekakvih problematičnih respiratora, koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, onda je sigurno, da ako je to premijer čuo da je mogao ili bilo koji državni službeik o tome razgovarati. Molim vas lijepo, pa čak i da je tako, krivično djelo podrazumijeva nešto sasvim drugo.

Prema obrazloženju zahtjeva za pritvor, uloga Novalića bila je da iskoristi službeni položaj premijera, da osigura sredstva iz budžeta koja su stavljana na raspolaganje FUCZ, te da "Srebrena malina" ispuni uvjete za nabavku medicinske opreme. Na novinarsko pitanje šta je Novalić uradio i s kim je razgovarao da Fikret Hodžić dobije dozvolu od Agencije za lijekove, Vidović je kazala:

- Nije uobičajno da razgovaram o detaljima postupka. Potpuno kriv navod Tužilaštva. Premijer ništa nije obezbijedio. Vlada je obezbijedila sredstva i to ne civilnoj zaštiti, kako potpuno krivo navodi Tužilaštvo. Ne Upravi civilne zaštite, nego Štabu civilne zaštite, koji je ovlašten onda da raspolaže tim sredstvima.

Kada Novalić, referirajući se na Agenciju za lijekove kaže, "to moramo dobiti", ko smo mi?, upitao je voditelj advokaticu premijera Novalića.

- To moramo dobiti. Mi smo Federacija BiH. Bar ste vi kao mediji svjesni situacije koja je bila u to vrijeme. Ono što Tužilaštvo radi potpuno vadi događaj iz konteksta strašnog stanja koje je bilo u pogledu nabavke. Ovdje je Tužilaštvo moralo dokazati, ono to tvrdi, da je premijer primio mito, da bi uticao na taj proces - niti govora o tome, da je premijer izvršio krvično djelo pranje novca - ni govora o tome - kazala je Vidović i dodala:

- Tužilaštvo mora posmatrati događaj u okviru vremena dešavanja i u okviru propisa koji važe za tu situaciju. Oni su izvukli, obtznanjeno je da su imali medijski plan i medije obavještavaju o nekakvim sitnim komunikacijama koje su daleko od realnosti da je izvršeno krivično djelo. Konkretan je odgovor da Tužilaštvo nije dostavilo niti jedan jedini dokaz kojim potvrđuje osnovanu sumnju da je izvršeno krivično djelo primanje dara da bi se izvršio uticaj, nije dostavilo ni indiciju, a kamoli dokaz za krivično djelo pranje novca. Isto tako zloupotreba položaja nije ničim potkrijepljena.

Dodala je da je Sud kada je dozvolio Tužilaštvu dalju istragu bukvalno napisao "da postoji dovoljno da se zaključi da postoji mogućnost da je lice počinilo krivično djelo".

- Krećemo se dakle u okviru mogućnosti da je neko izvršio krivično djelo - dodala je Vidović.



(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo