23°C
Mostar 22°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

01.06.2020 / 20:33 Svijet - Benny Gantz

Izrael naredio vojnu pripravnost za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale

Izrael naredio vojnu pripravnost za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz naredio je podizanje pune vojne pripravnosti u toj zemlji zbog vladinog plana aneksije većih dijelova okupirane palestinske Zapadne obale. 

Ministarstvo odbrane Izraela saopćilo je danas da je Gantz naredio načelniku Generalštabu vojske Avivu Kochaviju da vojska bude u punoj pripravnosti za slučaj mogućih nemira u regiji nakon što vlada pokrene proces “diplomatskih aktivnosti“ na palestinskoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija. 

Iako se u saopćenju koristi termin diplomatskih aktivnosti, izvjesno je da se to odnosi na ranije objavljeni plan izraelske vlade o aneksiji Jordanske doline i svih ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Ganzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa sa Izraelom ako nastave s planom aneksije koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale koja je već decenijama pod izraelskom okupacijom.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo