30°C
Mostar 34°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

01.06.2020 / 20:25 BiH - Uskoro izvještaj

Financijska policija ušla u trag tokovima novca iz Aluminija

Financijska policija ušla u trag tokovima novca iz Aluminija
Foto: Vijesti.ba

Krajem marta HNS je najavio kako se mostarski Aluminij vraća kao glavna privredna karika, a lider ove organizacije Dragan Čović početkom aprila ustvrdio kako slijedi potpuno novi koncept.

No prije toga svjetlo dana će ipak ugledati izvještaj o poslovanju “Aluminija“ kojeg je sačinila federalna Financijska policija. Financijska policija je, prema navodima u medijima, ušla u trag tokovima novca u ugašenoj fabrici.

Naime, pripadnici Finansijske policije u augustu prošle godine započeli su s kompletnim češljanjem poslovanja ovog posrnulog giganta koji je lani zbog enormnih dugova obustavio proizvodnju i otpustio radnike.

Zaključci bit će poslani prema Vladi FBiH, koja je zbog duga većeg od 400 milijuna KM i tražila ulazak Financijske policije i Porezne uprave. Razlog je, između ostalog, bio i taj što Vlada nije imala na raspolaganju sva izvješća o poslovanju, prenio je Avaz.

Financijska policija je obavila kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula prošle godine, kada je i ugašena proizvodnja.

Osim toga, Financijska policija će uskoro završiti i izvješće o poslovanju firmi koje su povezane s Aluminijem i dostaviti, također, Vladi na uvid. Radi se o firmama od kojih je ranije kupovana električna energija. Usporedo s tim, ova financijska institucija će vrlo brzo, čim dovrši dokumentaciju, izvještaj nadležnom tužilaštvu o mogućem kriminalu.(Vijesti.ba)

Izdvajamo