16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

01.06.2020 / 20:00 Intervjui - Razgovor za Vijesti.ba

Vlasi: Srbija želi posrbiti Crnu Goru, komad Kosova na sjeveru, a u BiH žele RS

Vlasi: Srbija želi posrbiti Crnu Goru, komad Kosova na sjeveru, a u BiH žele RS
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Politički analitičar iz Prištine i nekadašnji visoki politički funkcioner Azem Vlasi komentirao je u razgovoru za Vijesti.ba posljednja politička dešavanja na Kosovu, ali i u regionu.

Vlasi je komentirao izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija koji je kazao kako Kosovo neće učestvovati u pregovorima sa Srbijom ako će ih voditi Miroslav Lajčak, koji je nedavno imenovan za specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan.

Vlasi je istakao kako bi se kriza nastala na relaciji Beograd-Podgorica mogla prenijeti i na druge zemlje u regionu, a da je jedini put za i pronalazak trajnog mira odustajanje Srbije od svojih velikosrpskih ciljeva.

Razgovarao: Haris Ljevo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je prije nekoliko dana da neće učestvovati u pregovorima s Beogradom ukoliko će pregovore voditi Miroslav Lajčak. Kako gledate na ovaj stav predsjednika Thacija?

VLASI: Kosovska i srpska strana ne odlučuju ko će u ime EU i američke administracije posredovati i pomoći u pregovorima. Svaka strana izlaže i brani svoje stavove. Ni Lajčak u ime EU ni Grenel u ime Trumpa ne nameću svoje stavove već pomažu da strane dođu do prihvatljivog sporazuma. Prema ranijoj odluci Parlamenta Kosovo će u pregovorima predstavljati Vlada, što znači premijer.

Predsjednik Thaci je jasno poručio kako ima potpuno povjerenje u američko rukovodstvo.Da li to znači da nikakvi pregovori nisu mogući bez Amerikanaca?

VLASI: Kosovska strana svakako ima povjerenje u američko posredovanje i Amerikanci preko specijalnog izaslanika već su uključeni u dijalog. Ali i EU je u tome važan faktor. Kosovo je u Evropi i želi u evropske integracije. Vjerujem da ce Grenel i Lajčak dobro sarađivati na ovom poslu. Kad su Amerikanci tu, mi Kosovari se sigurnije osjećamo. No, glavni problem je na kosovskoj strani. Nema Vlade, ne zna se ko će voditi razgovore, nema ideja ni vizije kakav će biti ishod razgovora.

Kako ocjenjujete aktuelnu političku situaciju na Kosovu?

VLASI: Politička situacija na Kosovu je krajnje nepovoljna. U jeku borbe protiv korona virusa srušena je Vlada. Razlozi za to nikome razumnom nisu jasni. Kriza je nastala zbog neodgovornog ponašanja političke elite i pomame za vlast. Poslije najboljih izbora koje smo do sad imali, održanih u oktobru 2019., formirana je Vlada na osnovu izbornih rezultata. Jedan od koalicionih partnera u Vladi pokrenuo je postupak za njeno rušenje. Narod je izluđen, a na vidiku nema izlaska iz stvorene situacije.

Da li smatrate da bi se problemi nastali na relaciji Beograd-Podgorica mogli prenijeti i na druge zemlje u regionu, pogotovo na Kosovo i BiH?

VLASI: Ako se nastavi pogoršanje odnosa na relaciji Crna Gora- Srbija, realno je očekivati pogoršanje i odnosa Srbije sa BiH i Kosovom, pa i Makedonijom, jer velikosrpski nacionalizam nije odustao od ideja za teritorijalnim proširenjem. Crnu Goru žele posrbiti cijelu i utopiti je u Srbiju. Prema Kosovu Srbija želi barem neki komad, na sjeveru. U BiH žele RS. Prema Crnoj Gori posao odrađuje Srpska Pravoslavna Crkva. Prema Bosni Milorad Dodik i njegova stranka. Prema Kosovu tzv. Srpska lista u Parlamentu Kosova. U Makedoniji ostaje da se vidi šta će biti sa predstojećim izborima. Rusija, osloncem na Srbiju teži dokazati da NATO nema šta tražiti na Balkanu i ne može tu zaštititi nikoga. Tu može biti mira, po ruskoj i srpskoj viziji samo ako se Srbija zadovolji u svojim pretenzijama. A ratovi 90-ih su počeli zbog takvih pretenzija i upravo je srpska strana počinila tolike zločine. Ne smijemo dopustiti da se to ponovi. Mira će ovdje biti kada se Srbija konačno uvjeri da nema šta tražiti od svojih susjeda i da gleda svoja posla.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo