10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

01.06.2020 / 16:25 Rukomet - Srđan Jović

Komesar odlučio da završi rukometnu sezonu mimo odluke UO RSBiH

Komesar odlučio da završi rukometnu sezonu mimo odluke UO RSBiH
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Komesar takmičenja muške rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine Srđan Jović danas je donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020, nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. 

Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno. 

Po Jovićevoj odluci, titulu je osvojila ekipa Borac m:tela sa 46 bodova, ispred Gračanice sa 42 i  Bosne Vispak sa 33 boda, dok tri posljednje ekipe Goražde (18 bodova), Iskra (17)  i Drina (3) napuštaju elitno takmičenje. 

S obzirom na situaciju koja je nastala zbog pandemije koronavirusa koja je proglašena u BiH te zabrani odigravanja sportskih takmičenja,  sezonu 2019./2020. nije bilo moguće privesti kraju. Sezona u Premijer ligi za muške ekipe je završena, a kao konačan poredak utvrđuje se stanje na tabeli u trenutku prekida lige, navodi se u Jovićevoj odluci. U obrazloženju Jović, između ostalog, navodi da sezonu nije moguće nastaviti jer je kalendar takmičenja predviđen za odigravanje sezone 2019./2020. istekao, a da izmjene kalendara nisu donesene. 

Jedan od članova Izvršnog odbora RSBiH u izjavi za Fenu kazao je da Jovićeva odluka ne može biti važeća. Navodi da "komesar takmičenja u vanrednim okolnostima ne može donositi ovakve odluke, nego onaj ko upravlja, a to je Upravni odbor RSBiH. Komesar je morao znati da ima član 69 i tako se trebao očitovati, a ne na ovaj način".

Navodi da je ostalo još 12 kola, te da UO RSBiH možda i donese ovakvu odluku, ali ona nije pravedna, posebno za ekipe koje trebaju da ispadnu ili uđu u Premijer ligu. Smatra da klubovi koji su izborili nastup u Premijer ligi mogu tužiti RSBiH i vjerovatno da će dobiti tužbu.

Više pojedinosti o nastaloj situaciji bit će poznato nakon današnje sjednice Predsjedništva RSBiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo