2°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

01.06.2020 / 15:23 Politika - Narodna skupština RS

Crnadak poručio SNSD-u: Nemojte da branite tzv. NDH

Crnadak poručio SNSD-u: Nemojte da branite tzv. NDH
Foto: Vijesti.ba

Poslanik PDP-a u NSRS, Igor Crnadak, reagujući na navode da postoje dvije koalicije u institucijama BiH rekao je da je tamo samo jedna koalicija:

„To je ona koalicija koja je imenovala ministra, direktore i koja je imenovala advokata Nasera Orića u Međunarodni sud pravde u Hagu, a čini je osovina SDA-SNSD-HDZ“, kaže Crnadak.

On se osvrnuo i na riječi poslanika SNSD-a da nema saveznišzva sa onima koji podržavaju Blajburg i ustaše:

„Oni iz prvih redova sa mise se nisu se stigli ni presvući, a otišli su u Istočno Sarajevo da se sastanu sa Dodikom.  Nije zabilježeno da se na tom sastanku npr. tražilo da se ukine ulica ustaše Mile Budaka u Mostaru, kojeg danas često spominjete“, dodaje Crnadak.  

Crnadak kaže da je četiri poslanika SNSD-a i njihove koalicije bilo protiv rezolucije, ostali nisu bili tu ili bili suzdržani.

„Vi treba da se stidite, jer niste podržali osudu u Rezoluciji. Kada opet odete u Donju Gradinu, pogledajte brojke o ubijenim na tablama, pogledajte onaj kamen temeljac za spomenik koji ste vi postavili još 2012. godine i ništa više niste uradili“, kaže Crnadak i dodaje:

„Nemojte da branite NDH i žalite se što kažemo 'tzv. NDH'. Što je toliko branite, šta vas toliko muči? Trinaest zemalja je priznalo NDH, 100 je priznalo tzv. Kosovo, treba li to za nas biti država?“

Crnadak je podsjetio na Dodikovu izjavu iz 2018. godine u kojoj govori o Čovićevoj posjeti Blajburgu, kada je rekao da je to je logičan refleks hrvatskog političara i da smatra da je u redu da ne prati gdje Čović ide i da je „normalno da on ide tamo gdje su stradali Hrvati, a ja tamo gdje je srpski narod“:

„Na ovo čak i nemam komentar“, kaže Crnadak.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo