4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

01.06.2020 / 08:59 Svijet - Protesti u SAD-u ne jenjavaju

Neredi i ispred Bijele kuće, Trumpa odveli u podzemni bunker

Neredi i ispred Bijele kuće, Trumpa odveli u podzemni bunker
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Dok su se prosvjednici okupili ispred Bijele kuće u petak navečer, američki predsjednik Donald Trump bio je nakratko odveden u podzemni bunker, doznaje CNN.

Trump je bio tamo nešto manje od sat vremena. Prva dama Melania i njihov sin Barron također su odvedeni u bunker. Postoji mogućnost da će cijela obitelj biti premještena u operativni centar za hitne slučajeve.

Trump je sinoć najavio da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret "Antifa" (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija. "Sjedinjene Države će pokret Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija", napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge "ekstremiste" za nerede tijekom prosvjeda, piše Index.

Trumpova administracija zasad neće iskoristiti mogućnost preuzimanja kontrole nad Nacionalnom gardom, rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. "Nećemo federalizirati gardu u ovom trenutku. Ali ako je potrebno, imamo dodatne vojne snage koje mogu biti raspoređene. Ako guverneri i gradonačelnici trebaju te snage i ako ne mogu kontrolirati situaciju", rekao je O'Brien novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da odluke o uvođenju reda trebaju donositi guverneri i gradonačelnici. "Učinit ćemo sve što guverneri ili gradonačelnici trebaju kako bi održali kontrolu nad svojim gradovima", istaknuo je O'Brien.

Diljem SAD-a već danima traju prosvjedi zbog brutalne smrti crnca Georga Floyda kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat. Floydova obitelj danas je prvi put izravno komunicirala s policijom Minneapolisa uživo u posebnom programu CNN-a.

Žrtvin brat Philonise Floyd pitao je šefa policije Medariju Arradonda hoće li uhititi policajce i provesti pravdu za Georgeovu smrt. Arradondo je rekao da će te odluke donijeti državno odvjetništvo. Također je skinuo kapu svaki put kad se obratio obitelji Floyd kako bi iskazao poštovanje. Dodao je da su oni koji su šutjeli pred nepravdom bili sudionici u zločinu. "Ako šutite ili ne intervenirate, vi ste sudionici", rekao je Arradondo.

"Moja odluka da otpustim sva četiri službenika nije se temeljila na nekakvoj hijerarhiji. Gospodin Floyd umro je na našim rukama", naglasio je.

Nastavljeni neredi širom Amerike, policija u New Yorku klekla s demonstrantima

Nemiri i neredi širom SAD nastavljeni su i protekle noći, a povod je policijska brutalnost prema nenaoružanom afroamerikancu Georgeu Floydu, koji je tokom hapšenja umro. U Oklahoma Citiyju je uveden policijski sat, nakon što su demonstranti postali nasilni. U Minneapolisu, odakle su protesti i krenuli, podignuta je optužnica protiv čovjeka koji se šleperom zaletio u protestante, a CNN javlja da je u New Yorku uhapšena kćerka gradonačelnika Billa de Blazija jer se pridružila protestima.



Vlasti Minnesote objavili su da vneruju da ima bijelih suprematista koji su se infiltrirali u masu demonstranata, nazivajući ih "agitatorima". Vjeruju da okupljaju grupe i podstiču pravljenje nereda, prenosi CNN.

Tokom noći je izbio požar u crvki St John u Washingtonu, najbližoj Bijeloj kući, ali je ta vatra sada ugašena. U glavnom gradu su se policijske snage sukobile sa demonstrantima, bacajući na njih suzavac.

CNN prenosi da su predsjednik SAD Donald Trump i njegova porodica na kratko sklonjeni u podzemni bunker ispod Bijele kuće, pošto su se protesti u petak uveče približili rezidenciji.

Zaposleni u Bijeloj kući su dobili uputstvo da sakriju svoje propusnice za posao dok ne stignu do punkta Tajne službe, koja odobrava ulazak u kompleks Bijele kuće. Isti pravilo važi i za odlazak s posla.

Sa druge strane, policija u New Yorku juče poslije podne solidarisala se sa mirnim demonstrantima. Na društvenim mrežama je objavljen snimak policajaca koji zajedno sa demonstrantima kleče, na taj način odajući poštu preminulom afroamerikancu.



CNN javlja da je Kijara de Blazio, kćerka gradonačelnika New Yorku, uhapšena jer se pridružila nezakonitim protestima, a puštena je poslije privođenja u policijsku stanicu.

Policijski sat je uveden u više od 40 gradova u Americi, a u okrugu Los Angeles je zbog nereda proglašeno vanredno stanje. Nacionalna garda je angažovana u više saveznih država.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo