11°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

31.05.2020 / 11:06 BiH - Sarajevo

Odluka suda danas do 16 sati, podsjećamo na detalje s ročišta

Odluka suda danas do 16 sati, podsjećamo na detalje s ročišta
Sud BIH / Vijesti.ba
Sud BiH danas do 16 sati treba donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku i direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću.

Noćas oko 3 sata iza ponoći završeno je ročište.

Ništa mimo Vlade

Glavna advokatica premijera FBiH Vasvija Vidović poručila je tokom iznošenja odbrane da premijer Novalić "nije učinio ama baš ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala učiniti". Ona je navela da je Vlada FBiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta morala osigurati finansijska sredstva u budžetu, ali da upotreba tih sredstava nije u njenoj nadležnosti.

- Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni štab CZ, dakle ne Vlada, ne premijer, rekla je Vidović i dodala da Tužilaštvo nema dokaza i da je konstruisalo kriminogene radnje premijera Novalića.

Vidović je navela da premijer nije odgovoran za djela svojih saradnika.

- Ključna greška Tužilaštva je da je premijer odgovoran za rad Vlade. Tačno je da premijer rukovodi radom Vlade, ali ne može odgovarati za odluke koje se donose glasanjem. Posebno se ne može govoriti o odgovornosti pojedinca za odluke koje je Vlada donijela jednoglasno - navela je Vidović.

Ona je dodala da je određivanje pritvora premijeru FBiH vrlo opasno i može nas uvesti u neizvjesnu budućnost.

- Jedino premijer ima ovlaštenje za finansijske isplate, penzije, socijalna davanja, a to ovlaštenje ne može se delegirati na njegove zamjenike, rekla je Vidović i poručila da javnost ne očekuje da se premijer uhapsi bez dokaza.

- Predlažem da se prijedlog Tužilaštva odbije ili odbaci kao neosnovan, i eventualno odrede neke blaže mjere, iako i za njih nema nikakvog osnova - rekla je ona.

Politička montaža

Advokat Muhidin Kapo je ocijenio da je ovo politički montiran proces.

- Nijednom riječju Tužilaštvo ne spominje Jelku Milićević, koja je zamjenica premijera, ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba CZ. Zbog čega?, upitao je Kapo i dodao da je sve što je urađeno, urađeno njenim aminovanjem.

- Ona je sve znala, ali nije ni pokušala spriječiti nabavku. Milićević je imala pravo obustaviti nabavku respiratora. Tužilaštvo je iznijelo proizvoljne i paušalne navode, rekao je Kapo i dodao da se sve ovo radi da se Fadil Novalić strpa u pritvor i smijeni sa pozicije premijera FBiH.

Obraćanje Novalića

- Izražavam frustraciju izlaganjem tužilaca. Samo još fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza, poručio je premijer FBiH Fadil Novalić na ročištu u Sudu BiH tokom svog kratkog obraćanja.

Rekao je da je on prije dolaska na premijersku funkciju prije šest godina, za 33 godine rada u privatnom sektoru ostvario milijardu i 200 miliona na izvozu i isto na uvozu.

- To je više od dvije milijarde maraka novca u biznisu, zašto bih sad došao da za nekih 10,5 miliona pravim kriminal, rekao je Novalić.

Podsjetio je da je na funkciju premijera postavljen prije šest godina po preporuci predstavnika međunarodne zajednice koji su u njemu prepoznali uspješnog i efikasnog poslovnog čovjeka.

- Tada je Inzko kazao doslovno: "Momak, to što ste uradili u svojim firmama, uradite to u svojoj državi, na taj način" - kazao je Novalić, pojasnivši kako je na preporuku visokog predstavnika Bakir Izetbegović njega u ime SDA delegirao za premijera Federacije BiH.

- Moj je život bio Švicarska prije ovoga, meni ne trebaju ove gluposti - potcrtao je Novalić, te podsjetio da je u trenutku hapšenja na računu Vlade ostavio 600 miliona maraka.

Kazao je i da Tužilaštvo njemu stavlja na teret krivično djelo pranje novca, što je nonsens.

Pojasnio je da je po definiciji pranje novca ubacivanje novca stečenog kriminalnim radnjama u legalne tokove, da je nemoguće pranje novca uplaćivanjem iz budžeta, te da je to opasno neznanje.

- Tužilaštvo pokazuje brutalno neznanje o radu Vlade - kazao je Novalić, te se osvrnuo i na isticanje zaključka 6. sa proširene sjednice Vlade FBiH kojim se odobrava medicinskim ustanovama nabavka potrebne opreme. Tužilaštvo to problematizira na način što tvrdi da Federalna uprava civilne zaštite nije medicinska ustanova. Zaključak 6. se odnosi samo na naše kliničke centre čiji smo mi vlasnik, za sve druge je nadležna Federalna uprava civilne zaštite da nabavlja - pojasnio je Novalić i rekao da to dvoje nema veze jedno s drugim.
Ovo što oni govore nije istina, kao što je rekao Njutn "ne može se opisati nešto što se nije dogodilo" - kazao je Novalić i dodao da ako neko dokaže bilo šta od ovoga, njemu ne treba nikakav sud, da će sam sebi presuditi.

Kazao je i kako ne može nikako zaobići političku konotaciju ovog slučaja.

- Uhapsiti premijera, koji je ostavio 600 miliona KM na računu, osigurao 100.000 radnih mjesta, penzioni sistem u suficitu, borački zakon koji godinama niko nije mogao da riješi... Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar - kazao je Novalić.

Pitao je i "da li to mogu uraditi u Banjoj Luci", podsjetivši da je na identičan način radio i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Za kraj je dodao kako od četvrtka nije ništa ni jeo ni pio, te da na taj način pokazuje svoj otpor ovome.

- Neko bi ovdje padao u nesvijest. Ja ću iz ovog izaći čist čovjek, poručio je Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo