14°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

31.05.2020 / 04:13 BiH - Detalji ročišta

Odbrana Novalića: Nema dokaza, cilj je politički - smijeniti premijera FBiH

Odbrana Novalića: Nema dokaza, cilj je politički - smijeniti premijera FBiH
Foto: Faktor / Vijesti.ba
Oko 3 sata iza ponoći završeno je ročište o određivanju pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću.

Odluka suda trebala bi biti donijeta danas, najkasnije do 16 sati. Tužilaštvo je ostalo pri svom prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima.


Glavna advokatica premijera FBiH Vasvija Vidović poručila je tokom iznošenja odbrane da premijer Novalić "nije učinio ama baš ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala učiniti".


Ona je navela da je Vlada FBiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta morala osigurati finansijska sredstva u budžetu, ali da upotreba tih sredstava nije u njenoj nadležnosti.


- Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni štab CZ, dakle ne Vlada, ne premijer, rekla je Vidović i dodala da Tužilaštvo nema dokaza i da je konstruisalo kriminogene radnje premijera Novalića.


Vidović je navela da premijer nije odgovoran za djela svojih saradnika.


- Ključna greška Tužilaštva je da je premijer odgovoran za rad Vlade. Tačno je da premijer rukovodi radom Vlade, ali ne može odgovarati za odluke koje se donose glasanjem. Posebno se ne može govoriti o odgovornosti pojedinca za odluke koje je Vlada donijela jednoglasno - navela je Vidović. 


Ona je dodala da je određivanje pritvora premijeru FBiH vrlo opasno i može nas uvesti u neizvjesnu budućnost.


- Jedino premijer ima ovlaštenje za finansijske isplate, penzije, socijalna davanja, a to ovlaštenje ne može se delegirati na njegove zamjenike, rekla je Vidović i poručila da javnost ne očekuje da se premijer uhapsi bez dokaza.


- Predlažem da se prijedlog Tužilaštva odbije ili odbaci kao neosnovan, i eventualno odrede neke blaže mjere, iako i za njih nema nikakvog osnova - rekla je ona.


Advokat Nikica Gržić rekao je da bi do narušavanja javnog reda i mira došlo zadržavanjem premijera FBiH u pritvoru, a ne njegovim puštanjem, kako to tvrdi Tužilaštvo.


- Jučer je donesena odluka o prestanku stanja prirodne nesreće, ali ona ne može stupiti na snagu dok je ne potpiše premijer, rekao je Gržić.


Advokat Muhidin Kapo je ocijenio da je ovo politički montiran proces.


- Nijednom riječju Tužilaštvo ne spominje Jelku Milićević, koja je zamjenica premijera, ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba CZ. Zbog čega?, upitao je Kapo i dodao da je sve što je urađeno, urađeno njenim aminovanjem. 


- Ona je sve znala, ali nije ni pokušala spriječiti nabavku. Milićević je imala pravo obustaviti nabavku respiratora. Tužilaštvo je iznijelo proizvoljne i paušalne navode, rekao je Kapo i dodao da se sve ovo radi da se Fadil Novalić strpa u pritvor i smijeni sa pozicije premijera FBiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo