3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

30.05.2020 / 11:37 BiH - Dobre vijesti

U Kantonu Sarajevo više nema zaraženih koronavirusom

U Kantonu Sarajevo više nema zaraženih koronavirusom
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Zavod za javno zdravstvo KS danas je potvrdio u Kantonu Sarajevo nema nijedan potvrđen slučaj zaraženih koronavirusom na području Kantona Sarajevo.

U protekla 24 sata testirsno je 85 osoba, a nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.
Kako je navedeno iz Zavoda, izliječena je jedna osoba, tako da KS-u nema aktivnih slučajeva, odnosno oboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović nedavno je u razgovoru za Vijesti.ba poručio da se možem reći da subu Kantonu Sarajevo postignuti manje-više skoro svi zacrtani ciljevi. 

- Spriječili eksponencijalno širenje corona virusa, sačuvali zdravstvene radnike, spriječili masovni prodor virusa u zdravstvene ustanove, osigurali sve neophodne preduvjete za liječenje oboljelih, osigurali zaštitnu opremu i adekvatan prostor za zbrinjavanje oboljelih od COVID-19. Pored toga nastojali smo da poduzetim mjerama ne paraliziramo svakodnevni život i servise neophodne građanima, rekao je Mesihović i dodao:

- Dakle, da sumiram, u Kantonu Sarajevo smo prvi slučaj zaraze evidentirali 20. marta. Zaključno sa današnjim danom proveli 7.473 testa PCR molekularnom metodom i od toga utvrdili pozitivnih 115 slučajeva. Danas imamo samo jedan aktivan slučaj, nemamo hospitaliziranih pacijenata i moći ćemo za nekoliko dana Kanton Sarajevo, ukoliko ne bude nekih neugodnih iznenađenja, proglasiti 'corona free' prostorom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo