16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

30.05.2020 / 09:30 BiH - Klub Bošnjaka

HDZ je zbog providne potrebe stvorio novi politički klaster

HDZ je zbog providne potrebe stvorio novi politički klaster
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Klub Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćio je da svi građani, a time i Hrvati, plaćaju cijenu pokušaja Hrvatske demokratske zajednice da nametne svoju volju.

"Suprotno najavama premijera Nevenka Hercega i očekivanja javnosti i privrednih subjekata kako će ovaj kanton dobiti kvalitetan korona-zakon i rebalans budžeta, za što smo posebno zainteresovani, HDZ BiH je to demantirao uoči same sjednice Skupštine ovog kantona, kada se odlučio da zbog providne političke potrebe zaustavi cijeli proces i umjetno stvori novi politički klaster", stoji u saopćenju.

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona prekinuta je na zahtjev kluba Hrvata koji su napustili zasjedanje prvi put u radu Skupštine i time doveli u pitanje kvorum za rad.

"Kantonalni HDZ BiH pokušao je kroz rad Vlade i Skupštine nametnuti rješenja koja su u suprotnosti sa Zakonom o budžetu FBiH i Zakonu o kantonalnim ministarstvima. Izjava premijera Hercega kako ministri iz SDA ne učestvuju u radu Vlade HNK je neozbiljna i zabrinjavajuća, prvenstveno za HDZ, zbog činjenice jer se sjednica Vlade održala neposredno pred zasjedanje Skupštine HNK", navodi se u saopćenju.

Klub Bošnjaka je, kako navode, svojim postupanjem prozreo pokušaj nezakonitih i politički štetnih namjera i time izazvao pometnju premijera Vlade HNK i zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini ovog kantona.

"Frustracija i nezadovoljstvo vidjela se u izjavi dezorijentisanog Hercega, koji je zaštitu zakonitosti tretirao kao 'neku drugu dimenziju', dok su iz kluba Hrvata revolitirani poručili da ih 'niko neće ucjenjivati'. Legitimni potezi ministara SDA u Vladi i zastupnika iz Kluba Bošnjaka u Skupštini ne predstavljaju nikakve ucjene, nego isključivo spriječavanje nezakonitih namjera."

Navode kako zbog ozbiljnosti situacije koja je podjednako pogodila sve građane zemlje, Klub Bošnjaka u Skupštini svoj rad smatra veoma ozbiljnim i odgovornim.

"Pozivamo kolege iz HDZ-a, kao i sve druge političke subjekte na potrebni dijalog u iznalaženju najboljih rješenja za sve građane našeg kantona. Takvo opredjeljenje i odgovornost pokazali smo u svom dosadašnjem radu, te tako namjeravamo i dalje raditi", stoji u zaključku saopćenja Kluba Bošnjaka.(Vijesti.ba)

Izdvajamo