29°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

29.05.2020 / 21:34 Politika - Šef Delegacije EU

Sattler: Novac od MMF-a čeka novu odluku Vijeća ministara

Sattler: Novac od MMF-a čeka novu odluku Vijeća ministara
Foto: FENA - Vijesti.ba

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da se novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nalazi na računu banke u Bosni i Hercegovini, čeka da bude raspodijeljen za pomoć i podršku stanovništvu i poslovnim subjektima.

- Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, tog dogovora očigledno nema još. Koliko razumijem, a razgovarao sam sa iskusnim i stručnim advokatima i pravnicima, sve što je potrebno jeste nova odluka Vijeća ministara. To se može brzo uraditi - naglasio je danas novinarima u Sarajevu.  

U zajedničkoj izjavi EU i Ambasade SAD-a ranije ovog mjeseca navedeno je da je Vijeće ministara BiH 23. aprila svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 miliona eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje. Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Vijeće ministara BiH još nije donijelo tu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo