17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

29.05.2020 / 20:25 Regija - Zastupnik u Europskom parlamentu

Flego o austrijskoj odluci da Hrvatska nije na popisu sigurnih zemalja

Flego o austrijskoj odluci da Hrvatska nije na popisu sigurnih zemalja
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik IDS-a Valter Flego reagirao je u petak na konferenciji za novinare u Puli na odluku austrijske vlade da Hrvatsku ne uvrsti na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana ocijenivši je neeuropskom i diskriminatornom.

"Naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja, što smatram nepojmljivim", rekao je Flego. Ocijenio da odluka austrijske vlade "jednostavno nije u europskom duhu - diskriminatorna je, nimalo solidarna i nelogična". 

S jedne strane, istaknuo je, Europska komisija predlaže rekordno veliki proračun za spas europskoga gospodarstva, a s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke, prenosi Hina.

"Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije", poručio je Flego. O tom je problemu zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika - Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju njezine predsjednice Ursule von der Layen. Dopis je poslan i predsjedniku Vlade Hrvatske Plenkoviću, hrvatskom ministru unutarnjih poslova Božinoviću te hrvatskom ministru turizma Cappelliju.

IDS-ov saborski zastupnik Emil Daus rekao je da Hrvatskoj turistički sektor posljednjih godina na godinu donosi više od deset milijarda eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo osam posto naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza.

"Nadam se da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoj godišnji odmor bez otežanog povratka u matičnu zemlju", istaknuo je Daus.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo