0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

29.05.2020 / 16:32 Fudbal - Zenički premijerligaš

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva na odgovornost za stanje u NK Čelik

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva na odgovornost za stanje u NK Čelik
Foto: FENA - Vijesti.ba

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini oglasio se saopćenjem za javnost, kojim, kako ističu, žele upoznati da je Nogometni klub Čelik iz Zenice, presudama Svjetske fudbalske fedracije (FIFA), izgubio sporove s bivšim nogometašem Antom Blaževićem i trenerom Igorom Jovićem.

- Zbog nagomilanih obaveza kluba prema njima te odbijanja mogućnosti dogovora od strane turskih "investitora", Blažević i Jović odlučili su pokrenuti međunarodne postupke protiv kluba kako bi sačuvali svoja prava, s obzirom na to da su oni strani državljani, koji svoj “fudbalski” hljeb zarađuju u BiH. Na adresu Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH i naših pravnih partnera, stigle su presude za pomenute slučajeve, koje u cijelosti idu u korist igrača, odnosno trenera - piše u tom saopćenju.

Potvrđeno je, navode iz Sindikata, da je fudbaler Ante Blažević "imao svo pravo da raskine jednostrano ugovor s NK Čelik Zenica i slobodan je potražnji novog angažmana, a trener Igor Jović je raskinuo svoj ugovor i dokazana je šteta koju je pretrpio zbog neprofesionalnog odnosa tadašnjih klupskih čelnika prema njemu". Dalje se navodi da je zenički premijerligaš obavezan izvršiti plaćanje Anti Blaževiću u roku od 45 dana, a Igoru Joviću u narednih 30 dana.

- U slučaju da klub ne izvrši svoje obaveze, Čeliku prijeti zabrana registracije fudbalera u naredna tri prelazna roka te dodatne sankcije. Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH nastojao je u proteklim mjesecima pronaći dogovor s predstavnicima NK Čelik Zenica, kako s predstavnicima turskih investitora, ali druga strana nije bila spremna za bilo kakav dogovor - podsjećaju u tom saopćenju.

Sindikat, dalje navode, poziva bivšeg predsjednika NK Čelik Zenica, zatim bivšeg sportskog direktora Edina Prljaču, bivše direktore i članove rukovodećih struktura, "da preuzmu odgovornost za stanje u kakvom su ostavili klub nakon njihovog odlaska".

- Također, pozivamo gradonačelnika Zenice, Gradsku upravu i rukovodstvo Grada Zenica, da prihvate svoju odgovornost za stanje u NK Čelik Zenica te da poduzmu sve potrebne mjere kako bi sačuvali ovaj klub. Upravo su oni odobrili dolazak turskog "investitora", koji je ostavio iza sebe dug od više stotina hiljada KM i brojne porušene odnose.

Svojim ponašanjem i katastrofalnim rukovođenjem klubom, na što smo u više navrata upozoravali i ukazivali, turski “investitor” nije samo ugrozio budućnost fudbalera i trenera koji su bili u klubu i koristeći pravne mehanizme napustili klub, već je ugrožen i sadašnji igrački i trenerski kadar, kao i radna zajednica kluba, a svoju odgovornost itekako imaju strukture grada, koje su odobrile i promatrale takvom ponašanje onih, koje su upravo oni i doveli u klub - podsjećaju iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Pojedine strukture oko kluba, smatraju iz Sindikata, “nastoje da klub ispadne u 1. Ligu Federacije BiH, bez obzira na ostvaren sportski rezultat i odluke o nastavku ili završetku Premijer lige BiH.  U tome zaboravljanju postojeća pravila te činjenicu da NK Čelik mora provesti postupak licenciranja i za drugorazredno takmičenje u bh. fudbalu, odnosno ne može “pobjeći” od svojih obaveza”.

- Gradonačelnik i Gradska uprava moraju pod hitno pronaći način kako da saniraju trenutno stanje u NK Čelik, jer je njihova odgovornost zbog svih dešavanja u proteklim mjesecima ogromna - smatraju iz tog Sindikata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo