30°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

29.05.2020 / 15:06 Politika - Portparolka PDP-a

Petrović: Zakašnjela reakcija RS, tužilaštvo mora reagovati

Petrović: Zakašnjela reakcija RS, tužilaštvo mora reagovati
Anja Petrović / Vijesti.ba
Portparolka Partije demokratskog progresa (PDP) Anja Petrović istakla je danas da je odluka Štaba za vanredne situacije u RS da se pokrene postupak za raskid ugovora za nabavku pokretne bolnice zakašnjela reakcija te "još jedna potvrda da postoje ...

... nezakonite radnje" u vezi s nabavkom tog objekta.

- Tužilaštvo, bez obzira na današnji pokušaj izbjegavanja odgovornosti, mora reagovati i pokrenuti istragu - rekla je Petrović.

Ona je podsjetila da je rok za cjelokupnu isporuku pokretne bolnice bio početkom aprila, odnosno 12 dana od zaključenja ugovora.

-Poziv za raskid ugovora o nabavci stiže dan nakon hapšenja koja su se desila u FBiH zbog malverzacija vezano za javne nabavke u doba korone - dodala je ona u izjavi novinarima.

Do jučer su, navodi, predstavnici vlasti u RS grčevito branili tu nabavku iako je i laiku bilo jasno da je za 4,6 miliona KM kupljen "nedovršeni šator, a zahtjev za nabavku opreme nije stigao u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH“.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je na konferenciji za medije da je Štab za vanredne situacije u RS dao zaduženje Institutu da izvrši jednostrano raskidanje ugovora sa preduzećem Balkan global u vezi s nabavkom mobilne bolnice.

Zeljković je rekao da je Štab dao zaduženje Institutu i da izvrši povrat 4,2 miliona KM, koliko je plaćeno za mobilnu bolnicu.

- Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora - rekao je Zeljković.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo