31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

29.05.2020 / 14:23 Politika - Reakcije

SDA: Tužilaštvo progoni Bošnjake, na sceni pokušaj državnog udara

SDA: Tužilaštvo progoni Bošnjake, na sceni pokušaj državnog udara
Arhiv / Vijesti.ba
Zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e otvorilo je niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi «Respiratori», navode.

SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj.  Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu.
 
Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju desila se   kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i komandantica Federalnog štaba CZ, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.
 
Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji.
 
To potvrđuje i činjenica da Tužilaštvu nije ni napamet palo da pokrene istragu poljske bolnice u RS-u ili privede premijera RS-a, jednako kao što se već godinama prave slijepi pred mnogim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a.
 
Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić nije oduzelo mobitel predsjedniku VSTV-a u aferi «Potkivanje» niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu; zatim je spriječilo istragu u aferi “Vrbovanje-SOA”, nije nikad procesuiralo Čovićevog savjetnika za aferu «Gepek», niti ministra pravde BiH za oslobađanje osuđenog ratnog zločina Marka Radića.
 
Tužilaštvo nikad nije provelo istragu u aferi “Diplome” u koju su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organiziranom kriminalu u koji su bili umiješani vlasnici kladionica.
 
Isto to Tužilaštvo, nakon što je pokrenulo sistemski progon generala Armije RBiH a ukinulo procesuiranje haških predmeta sa A liste, sada je krenulo sa pokušajem sa potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade FBiH.
 
Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a sa političke obračune i nasilnu promjenu ustavnopravnog poretka u državi sa nesagledivim posljedicama, navode iz SDA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo