14°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

29.05.2020 / 12:36 Politika - Johann Sattler

Prošlo je godinu dana od mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u EU

Prošlo je godinu dana od mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u EU
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Povodom godišnjice objave Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju održana je javna debata pod nazivom "Zajedno smo EUropa".

Debati prisustvuje Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Johann Sattler, ambasador EU u BiH te ambasadorica Češke Republike u BiH, ambasadorica Njemačke u BiH kao i ambasadorica Švedske u BiH.

Margaret Uebber, ambasadorica Njemačke u BiH kazala je da su Evropska unija i Njemačka spremne da pomognu Bosni i Hercegovini u ovom procesu te da je jako važno da se uključi i civilno društvo.

Pravosudni sistem

- Za BiH će biti najvažnije da se radi na provedbi 14 prioriteta EU. Civilno društvo ne doprinosi samo stručnim znanjem nego i pozivanjem na odgovornost političara u ovom procesu. Vrlo je važno da oporavak od krize bude održiv- istakla je Uber.

Ambasadorica Švedske govorila je o mišljenju Evropske komisije o zahtjevu naše zemlje za članstvo u EU.

- Veliki broj mladih odlazi u zemlju EU. To je veoma jasan znak da građani BiH žele ono što EU može ponuditi. Mišljenje koje je donijela EU prošle godine predstavlja mogućnost da BiH postigne taj cilj. Cilj je da se postepno pristupi u članstvo EU. Mi se svi nadamo da se postepeno vraćamo u običajane tokove živote. Mi se nadamo da će uz pomoć EU ova zemlja iskoristiti priliku da rade zajedno - istakla je ambasadorica.

Johan Satler kazao je da je ovo jedna od najopsežnijih tema.

- Prošlo je godinu dana od mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u EU. U tom mišljenju dato je 14 prioriteta a u BiH ništa nije učinjeno. Sada smo se povodom toga okupili ovdje zajedno sa nekoliko drugih predstavnika EU. Ambasadori Švedske, Italije, Njemačke i Češke će učestvovati u ovoj debati. Građani BiH žele dobar pravosudni sistem. Ovo je prva debata koja će se voditi i u ovoj debati će učestvovati i predstavnici civilnog društva- istakao je Satler.

Izborni zakon

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je ovom prilikom kazao na samom početku da se zahvaljuje Satleru ali i svim drugim abasadorima što su pomogli da dođemo u ovu situaciju.

- Odluke jesu naše, ali treba pošteno zahvaliti onima koji su nam pomogli da dođemo u ovu situaciju. Dugo smo čekali na implementaciju izbora Vijeća ministara. Mi u BiH želimo da što prije moguće realiziramo svih 14 prioriteta koji su navedeni u mišljenju Komisije EU. Znamo da tamo postoje teške teme i treba početi raditi odmah i krenuti od lakšeg ka težem. Učestvovao sam na samitu Zapadni Balkan. Očekujemo da ćemo uz nešto povećanu pažnju EU i veći aktivizam BiH da dobijemo kandidatski status- istakao je Džaferović.

Između ostalog, Džaferović je kratko prokomentirao kako je neprihvatljivo ponašanje Dragana Čovića.

- Svi moramo poštovati odluke i zakone koje su donijele institucije. Ako se budemo tako ponašali i ako budemo poštvali odluke i zakone problama neće biti. Ne možete uslovljavati donošenje izbornog zakona- kazao je Džaferović.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo