11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

28.05.2020 / 20:37 Regija - Noseći maske na licu

Hiljade Kosovara izašlo na ulice Prištine, traže održavanje izbora

Hiljade Kosovara izašlo na ulice Prištine, traže održavanje izbora
Foto: Twitter / VIjesti.ba
Hiljade građana Kosova okupilo se danas na ulicama Prištine kako bi protestom zatražili održavanje izbora.

Demonstranti su se okupili uprkos kiši koja pada, pridržavajući se mjera socijalne distance i noseći maske na licu.

Protesti se dešavaju nakon višemjesečnih političkih neslaganja u zemlji i iskazivanja nepovjerenja koje je srušilo vladu Albina Kurtija u jeku pandemije.

"Protesti se dešavaju uoči dugoočekivanine odluke ustavnog suda koji će odlučiti da li je predsjednik Hašim Tachi imao pravo da dodijeli mandat u novoj vladi drugoplasiranom Demokratskom savezu Kosova", kazala je novinarka Una Hajdari.

Demonstranti drže banere i ispred zgrade Vlade Kosova uzvikuju "Želimo izbore", te pjevaju pjesme podrške za nove izbore i premijeru Kurtiju, prenosi N1.

Podsjetimo, Vlada premijera Kurtija pala je na zahtjev Demokratskog saveza Kosova, Kurtijevog koalicionog partnera, 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini, nakon samo 50 dana rada, zbog smjene ministra iz Demokratskog saveza Kosova Agima Veliu i zbog neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, kako su od Kosova zahtjevale Sjedinjene Američke Države.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci imenovao je Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za formiranje nove Vlade Kosova 30. aprila ove godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo