4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

28.05.2020 / 14:36 BiH - Stranci u klin, HDZ u ploču

Zašto Bevanda ignoriše stavove OHR-a, EU i SAD?

Zašto Bevanda ignoriše stavove OHR-a, EU i SAD?
Foto: Vijesti.ba

Mjesec dana blokiran je novac od kredita MMF-a, a kao glavni krivci u javnosti su prepoznati HDZ BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Takvo mišljenje danas su iznijeli u zajedničkom saopštenju i Američka ambasada i Delegacija Evropske unije.

«Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta - što je Federacija BiH i učinila usvajanjem rebalansa budžeta», naveli su u saopćenju.

Ovo je identičan stav onom koji su, nasuprot Bevande, iznijeli ministri SDA, DF-a i SBB-a. Kod MMF-a se preko države zadužuju entiteti i Distrikt, a ne kantoni.

Raspodjela kantonima je već utvrđena odlukom Parlamenta FBiH, tačnije rebalansom.

Zato nema nikakve potrebe da Bevanda tvrdoglavo insistira da u odluci Vijeća ministara stoji da će Federacija 50% sredstava usmjeriti kantonima.

Štaviše, uvrštavanje kantona u odluku Vijeća ministara o alokaciji sredstava protivna je Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH koji prepoznaje samo entitet i Distrikt kao subjekte vanjskog zaduživanja, pišu Vijesti.ba.

Već polovinom maja, visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao da je samo HDZ kriv za blokadu kredita MMF-a, odbacujući uobičajenu floskulu o jednako odgovornosti svih strana.

«Sredstva MMF-a su blokirana jer ova stranka želi napraviti presedan, presedan koji nije bio dio dogovora postignutog uz pomoć specialnog predstavnika EU i američkog ambasadora», kazao je Inzko.

Presedan o kojem je Inzko govorio jeste uguravanje kantona u odluku Vijeća ministara. Bevanda već mjesec dana drži stvar pod blokadom, uz ucjenu: ili će biti kantoni u odluci, ili niko neće dobiti novac, pišu Vijesti.ba.

S obzirom na štetu koja je nastala zbog tog, i s obzirom da je Bevandin zahtjev protivan zakonu i dogovoru u zgradi Delegacije EU, što je jasno rekla i međunarodna zajednica, vrijeme je da prije svega Bevanda nosi politički, ali i krivičnu odgovornost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo