3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

28.05.2020 / 12:07 BiH - Dom naroda BiH

SNSD i HDZ BiH protiv dopuna Zakona o PDV-u

SNSD i HDZ BiH protiv dopuna Zakona o PDV-u
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH po hitnom postupku na današnjoj sjednici razmatraju zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Razloge hitnosti procedure, kao i samo predloženo zakonsko rješenje na današnjoj sjednici Doma naroda obrazložio je predlagač - dopredsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (SDA).

Zvizdić: Dva ključna razloga

Podsjetivši da je ovo zakonsko rješenje Predstavnički dom već usvojio po hitnoj proceduri na 8. sjednici 25. aprila, naglasio je da postoje dva ključna razloga za njegovo razmatranje po hitnom postupku.

- Prvi je da prijedlog zakona ima visok stepen hitnosti. Naime, ovaj zakon predstavlja jednu od rijetkih mjera institucija vlasti BiH u borbi sa ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa. Pored očuvanja javnog zdravlja, poduzimanje hitnih ekonomskih mjera za sanaciju privrede mora biti prioritet i svaka ekonomska mjera i aktivnost koja će biti od pomoći za privrednike, a samim tim i za građane BiH koji rade u realnom sektoiru treba biti razmatrana bez ikakvog odlaganja - potcrta je Zvizdić.

Za primjer je naveo Hrvatsku, koja je još početkom aprila usvojila izmjene Općeg poreznog zakona kojim je prologirano plaćanje PDV-a i svih drugih poreza, osim carina i akciza, za period od 3+3 mjeseca za sve privrednike koji su imali pad prihoda. Isto je uradila i Vlada Srbije, koja je početkom aprila usvojila prvi paket mjera pomoći privredi, gdje je prioritet stavljen na poreske olakšice tokom trajanja vanrednog stanja.

- Prema tome, neophodno je da institucije BiH započnu sa usvajanjem ekonomskih mjera za pomoć privredi, a ovaj zakon ima taj cilj. I u tome se u stvari ogleda njegova hitnost, jer bi se njegovim usvajanjem povećala likvidnost privrednih subjekata za otprilike 150-200 miliona KM sredstava koja bi ostala u novčanim tokovima i pomogla privrednim subjektima da sačuvaju privredne tokove i radna mjesta - naveo je Zvizdić.


Istakao je da ovo zakonsko rješenje ispunjava i drugi poslovnički uvjet za hitnost procedure - radi se o zakonu koji je formuliran na vrlo jednostavan način, tako da se može razmatrati u jednom čitanju.

- Ovaj uslov je u potpunosti ispoštovan jer Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u ima samo dva stava kojima se dodatno proširuje postojeći član 39. Zakona o PDV-u. Ovdje je jako bitno naglasiti jednu rečenicu - da se ne uklanja trajno član 39., nego da se u članu 1. predviđa mogućnost da Vijeće ministara BiH, kao izvršni organ vlasti koji najefikasnije može pratiti poremećaje u ekonomiji BiH, a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja, može, ako se usvoji ovaj zakon, donijeti odluku o privremenom odlaganju roka za prijavu i plaćanje poreza za PDV na zadnji dan u mjesecu, a za prethodni mjesec - pojašnjava Zvizdić.

Ovaj bi se rok, kako je napomenuo, primjenjivao u periodu ne dužem od 90 dana, a po potrebi, u slučaju produženja negativnih efekata ekonomske krize, i na dodatnih 90 dana. Procjenu poremećaja u ekonomiji, ovisno od globalnih, regionalnih i domaćih tokova, kao i dodatnu potrebu za produženje roka u skladu s ovim zakonom isključivo donosi Vijeće ministara.

- Dakle, ovaj zakon ima za cilj da da jedan kvalitetan instrument djelovanja Vijeća ministara u situacijama kao što je ova pandemija, ili, ne daj Bože, u nekim drugim vrstama prirodnih nesreća - poplave, zemljotresi itd. - dodao je Zvizdić.

Špirić: Napravljeno mnogo propusta

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) smatra da je u predloženim izmjenama Zakona o PDV-u napravljeno mnogo propusta. Špiriću je neprihvatljiva hitna procedura, ali i suština samog predloženog zakonskog rješenja.

- Za donošenje ovog zakona potrebno je pozitivno mišljenje UO UIO BiH. I kada god hoćemo da ne ispoštujemo procedure, zapravo dođemo u situaciju da oko nekih stvari oko kojih treba obaviti dobru raspravu i imati jasne numeričke pokazatelje sa stanovišta prihodovne i rashodovne strane, kao i šta poslodavci dobijaju, a šta gube, zapravo ulazimo u nešto da napravimo grešku koja bi imala veće negativne efekte od pozitivne namjere predlagača - mišljenja je Špirić.

Prema njegovim riječima, o ovom pitanju trebali bi da razgovaraju i vlade entiteta, ali i predstavnik Brčko distrikta. Ministarstvo finansija RS-a se, navodi, već negativno izjasnilo o ovom zakonskom prijedlogu jer bi on „doveo do derogiranja prihoda nižih nivoa vlasti, što bi stvaralo dubinsku nelikvidnost u sistemu“.

- Ukoliko bi se prihvatio ovaj prijedlog, napravili bismo više štete nego koristi. Poreski obveznici bi imali koristi samo prvih mjesec dana, kada se produžava rok plaćanja za 90 dana, ali bi po isteku roka od 90 dana u toku od 10 dana morali platiti PDV za prethodna dva mjeseca, što bi ugrožavalo njihovu likvidnost - dodaje Špirić.

Predložio je da se ovaj prijedlog zakona povuče, i da se zajedno sa Vijećem ministara pokuša doći do rješenja „koje ne bi pravilo destrukciju“, te dodao da sadržaj izmjena Zakona ne može dobiti podršku delegata iz SNSD-a.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) ističe da nije slučajno uvedena mjera da izmjenu bilo čega kada su u pitanju poreske stope ili druge stvari vezane za PDV treba da radi UO UIO.

- Kako se izbori primiču, tako počinje i najezda prijedloga za izmjenu visine PDV-a. To je najlakši način da bi se dobili glasovi - mišljenja je Majkić.

Denis Bećirović (SDP BiH) smatra da je u vrijeme ove krizne situacije Vijeće ministara trebalo predložiti niz zakona koji bi ublažili postojeću kriznu, ali da nije uputilo nijedan takav prijedlog.

- Kolega Zvizdić iz Predstavničkog doma je predložio konkretan prijedlog i ja ću ga podržati. Mislim da je ovaj prijedlog od pomoći i privrednim subjektima, a i radnicima koji rade u tim privrednim subjektima. Ovaj prijedlog koji je poredložio kolega Zvizdić ipak je pokušaj, barem na određen način, amortizacije ogromnih ekonomskih udara i na privredne subjekte i na njihove radnike, i mislim da može olakšati poslovanje i opstanak na tržištu tih privrednih subjekata - poručio je Bećirović.

Bradara: Bez podrške HDZ-a BiH

Lidija Bradara (HDZ BiH) ističe kako je pristalica da ovakve sistemski važne zakone predlaže Vijeće ministara BiH ili bar ministar finansija.

- Činjenica je da bi svaki zakon trebao imati finansijski, društveni, socijalni, sindikalni ili politički aspekt. Ja u ovom zakonu, osim jedne vrste populizma, ne vidim da pokazuje ijedan od ovih aspekata po kojima bismo se mi mogli danas rukovoditi i glasati - kazala je Bradara.

Ocijenila je kako sada nije trenutak za donošenje jednog ovakvog zakona, te dodala da mu Klub hrvatskog naroda neće dati svoju podršku.

Mladen Bosić (SDS) ističe da neće učestvovati u glasanju, te da stoga ni nema namjeru diskutovati o samom sadržaju predloženog zakona.

- Svi su u velikom problemu, očekuje nas velika svjetska kriza. Ne znamo kako će se ona odraziti ovdje kod nas. Ja shvatam da je ovaj prijedlog imao namjeru da pomogne privrednicima, jer privreda to traži - naveo je Bosić.

Međutim, ističe da ga nije trebao predlagati poslanik iz Predstavničkog doma, već Vijeće ministara - „koje ništa ne radi, niti će šta uraditi u narednom periodu“.

- Oni koji neće glasati za ovaj zakon shvatio sam da kažu da će to loše uticati na niže nivoe vlasti. Znači, brinete se o tome kako će uticati na vlast, a ne kako će uticati na ljude i one koji žive od svog rada - dodao je Bosić.

Dom naroda o predloženom zakonskom rješenju trebao bi se izjasniti po okončanju rasprave.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo