31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

27.05.2020 / 21:17 Ekonomija - Ministar saobraćaja KS

Kalem: Sastanak radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača u GRAS-u

Kalem: Sastanak radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača u GRAS-u
Foto: KS - Vijesti.ba

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa Upravom i Sindikatom  komunalne privrede KJKP GRAS,  radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača, kao i uvođenja većeg broja vozila u saobraćaj ovog...

... preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom  epidemološkom situacijom koja to omogućava.

Po riječima ministra Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po primitku zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela  odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca, uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne  procedure.

- Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati sa predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom - istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima sa detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo se i na problem gužvi u javnom  gradskom  prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom  je u periodu od 06.:30 do 09.00 sati, kao i od 15.00 do 17.00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo