3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 12:47 BiH - Opsežna analiza

IFIMES: Novalić na udaru političko-mafijaških struktura, Tužilaštvo ne smije istraživati Čovića i Dodika

IFIMES: Novalić na udaru političko-mafijaških struktura, Tužilaštvo ne smije istraživati Čovića i Dodika
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane analizirao je u zadnjem izvještaju aktuelna događanja u Bosni i Hercegovini odnosno u entitetu RS i Crnoj Gori.

U opsežnoj analizi IFIMES je izvijestio i u stanju u Federaciji BiH.

U analizi se navodi da je Upravo pandemijska kriza pokazala, da je Federacija BiH jedan od najorganiziranijih entiteta na Balkanu, sa najminimalnijim brojem zaraženih, sa adekvatno poduzetim mjerama, ali i sa najboljom finansijsko-ekonomskom situacijom. Vlada Federacije BiH, koju vodi premijer Fadil Novalić, pored toga što je uspjela ¾ ekonomskih tokova u BiH usmjeriti u Federaciju BiH i koja je mogla normalno funkcionirati bez vanredne tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), postala je meta političko-mafijaških struktura, prvenstveno u Federaciji BiH.

- Uspjeh Vlade Federacije BiH odnosno premijera Fadila Novalića može se porediti sa uspjesima Vlade Sjeverne Makedonije premijera Zorana Zaeva (SDSM), sada premijera Olivera Spasovskog (SDSM) ili Vlade Republike Srbije premijerke Ane Brnabić (SNS). Entitet Federacija BiH je bila spremna za vrijeme pandemije, prema međunarodnim pokazateljima, da funkcionira šest mjeseci bez dodatnog zaduživanja čime se ne mogu pohvaliti mnogo razvijenije ekonomije i zbog toga vanredna tranša IMF nije uopšte bila potrebna entitetu Federacija BiH nego prvenstveno, da bi se pomoglo i spriječio finansijski kolaps entiteta Republika Srpska i politike Milorada Dodika, navidi se u analizi IFIMES-a.

Dodaje se da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić zbog dosadašnjeg uspješnog rada dobio snažnu podršku utjecajnih međunarodnih krugova.

- Upravo ti uspjesi doveli su do sukoba premijera Novalića sa političko-mafijaškim strukturama, jer je premijer Novalić zaustavio pljačku aluminijskog kombinata „Aluminij“ Mostar, nastoji oporezovati razne vrste kladionica, koje godinama izbjegavaju plaćati više desetina miliona eura poreza u budžet, umjesto toga plaćaju „pokroviteljski reket“ političkoj stranci Hrvatska demokratska zajednica (HDZBiH) odnosno njenom čelniku akademiku Draganu Čoviću. Zbog toga će se u narednom periodu nastaviti orkestrirani napadi na premijera Novalića i njegove najbliže saradnike, producirati nove afere, kako bi se iznudila njegova ostavka i da bi premijersku poziciju preuzela zamjenica premijera Jelka Miličević (HDZBiH) i tako u nedogled odložilo formiranje nove Vlade Federacije BiH, iako je od izbora prošlo već 20 mjeseci. Tako bi HDZBiH pored predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare preuzeo i poziciju premijera tog entiteta, navodi IFIMES.

Tužilaštvo BiH ne smije istraživati kriminal Čovića, Dodika i vlasti RS

IFIMES piše da afere koje potresaju entitet Federacija BiH u svakom slučaju trebaju dobiti svoj istražni epilog, ali iznenađuje, da se sve aktuelne afere iz Federacije BiH pokušavaju voditi ili se vode na državnom nivou od strane Tužilaštva BiH?

- U entitetu Republika Srpska afere ili „ne postoje“ ili  ne dobivaju pravosudni epilog, pa čak i one koje bi trebale biti pokrenute ex officio od strane Tužilaštva BiH. Kao primjer navodi se  izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je nedavno javno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izjavio, da se bavi prisluškivanjem opozicije i da je on lično ugovorio kupovinu pokretne bolnice, koja se nalazi na neznanoj lokaciji u inostranstvu i koja se već drugi mjesec čeka, a koja nema prethodnu saglasnost za uvoz od državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, navodi IFIMES i dodaje:

- Akreditirane diplomate u BiH, od stranih ambasada do OHR-a, OSCE-a i predstavnika drugih međunarodnih institucija imaju apsolutno negativno mišljenje o radu Tužilaštva BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) na čelu sa predsjednikom Milanom Tegeltijom. Glavna tužiteljica BiH i predsjednik VSTV su  persone non gratae za međunarodne predstavnike u BiH i oni ih ne pozivaju na važne događaje, jer su percipirani kao neposredne ispostave Milorada Dodika i Dragana Čovića.

IFIMES navodi da analitičari i međunarodne diplomate smatraju, da se afere iz Federacije BiH prebacuju na državni nivo uz pomoć utjecajnih policijskih ličnosti u BiH ne samo zbog unutrašnjih, stranačkih i međustranačkih odnosa, nego i zbog predstojećih lokalnih izbora, koji će se održati 15.novembra/studenog 2020.

- Imajući u vidu, da pravosuđe kontrolira i najveći utjecaj na njega ima Milan Tegeltija, odnosno sprovodi politiku Milorada Dodika, a potom i Dragana Čovića, jasno je, da će o svim aferama na državnom nivou odlučivati dvojac Dodik - Čović, navodi se.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo