5°C
Mostar 6°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

25.05.2020 / 21:24 Svijet - Bezbjednosni zakon Hong Konga

Kina zaprijetila Americi protivmjerama

Kina zaprijetila Americi protivmjerama
Foto:Ilustracija - Vijesti.ba

Kina je zaprijetila protivmjerama SAD ukoliko Vašington pokrene određene postupke protiv Pekinga zbog planova da Hong Kongu nametne novi bezbjednosni zakon.

Peking planira da usvoji novi bezbjednosni zakon u Hong Kongu kojim se zabranjuje izdaja podrivanje države i podsticanje na pobunu.

Međutim, brojni stanovnici Hong Konga poslovne grupacije i zapadne države strahuju da bi ovaj prijedlog mogao uskratiti slobode ovoj nekadašnjoj britanskoj koloniji zbog čega je nekoliko hiljada ljudi tokom vikenda izašlo na ulice uprkos zabrani okupljanja u sklopu borbe protiv pandemije virusa korona.

Policija je masu rastjerala suzavcem i vodenim topom i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Robert O'Brajen upozorio je da bi novi zakon mogao dovesti do ukidanja favorizovanog trgovinskog statusa u SAD.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Peking reagovati na bilo kakve sankcije Vašingtona.

"Ukoliko SAD insistiraju na povredi kineskih interesa, Peking će preduzeti sve neophodne mjere da se tome suprotstavi", naglasio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo