8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.05.2020 / 20:00 Politika - Šef Delegcije EU

Sattler: Lideri u BiH moraju imati snagu za kompromis

Sattler: Lideri u BiH moraju imati snagu za kompromis
Foto: FENA - Vijesti.ba

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da su politički lideri u BiH više puta rekli da žele da ova zemlja napreduje na putu ka EU i da što prije dobije status kandidata za članstvo, ali to u velikoj mjeri zavisi od njih i oni moraju imati snagu da postignu kompromis.

- Revidirana metodologija proširenja ponovo potvrđuje kredibilnu perspektivu EU za zapadni Balkan. Cilj je da se poboljša pristup zasnovan na zaslugama i da se povećaju šanse regije da se pridruži EU - rekao je Sattler u intervjuu portalu "European Western Balkans".

Sattler ističe da će ovaj proces biti više politički, sa više mogućnosti angažovanja sa političkog nivoa i da su reforme glavni pokretač tog procesa. Na pitanje ima li BiH šanse da postane službeni kandidat za članstvo i otvori pregovore, Sattler je rekao da je Brisel spreman sarađivati s vlastima u BiH na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja iz maja 2019. godine.

- Primjena će otvoriti put prema statusu kandidata - naglasio je šef izaslanstva EU.

On je ocijenio da je deklaracija sa summita u Zagrebu za BiH prilika za novi start i da je važno što je Predsjedništvo BiH tada predstavilo inicijativu za ubrzavanje napretka BiH prema članstvu u EU. Na pitanje o ulozi EU u sprečavanju širenja virusa korona u BiH, Sattler je rekao da je Unija pomagala na terenu od prvog dana da bi se sačuvali životi i imovina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo