7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

24.05.2020 / 08:19 BiH - Ramazanski bajram

Muftija banjalučki: Osjeti se praznina, jer nema vjernika iz dijaspore

Muftija banjalučki: Osjeti se praznina, jer nema vjernika iz dijaspore
Foto: Fena / Vijesti.ba
Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović istakao je danas da treba dijeliti radost koju donosi Ramazanski bajram, jer se na taj način jačaju veze i povjerenje među ljudima.

- Bajram ima koliko duhovnu, toliko i društvenu i kulturološku, socijalnu dimenziju – istakao je efendija Abdibegović, nakon što je u banjalučkoj Ferhadiji predvodio bajram-namaz.

Taj praznik, kako je naglasio, jača suživot te daruje sreću i ponos vjernicima nakon mjeseca ramazana.

- Kada se radost dijeli sa nekim, ona se širi, povećava i uvećava, nezaustavljiva je poput koncentričnih krugova – ukazao je muftija banjalučki.

Zbog pandemije koronavirusa, ove godine je izostao jedan broj vjernika, posebno onih koji su za ramazanski bajram dolazili u banjalučku Ferhadiju iz inostanstva.

Muftija banjalučki ukazuje da se ta praznina osjeti.

- Praznina je bez njih. Znam da oni imaju tugu što nisu mogli doći, a mi imamo žal što nam nisu došli – istakao je Abdibegović.

- Vjerujemo da će Allah spustiti svoju milost i mi smo danas u hutbi činili dovu da Allah zaštiti sve nas, sve ljude, narode od svih iznenadnih pojava, bilo da je zemljotres, pandemija, poplave ili nevremena jer sve nas zadesi, sjetite se samo poplava, zemljotresa i tih loših iskustava i veliki broj Bošnjaka nažalost nije mogao biti u svojim kućama, sa svojim najbližima. Možda Banjalučani osjećaju najveću žal jer njihova Ferhadija i njihova Banja Luka je njima u srcu i u duši i mi se nadamo da ćemo imati u ljetnom periodu mogućnost da okupimo ovdje sa njima na platou Ferhadije - rekao je muftija banjalučki.

Zahvalio je svima koju su uputili čestitke povodom Ramazanskog bajrama.

- Te čestitke ne samo po broju, nego i po važnosti i po ljudima koji su ih poslali čestitke, pokazuju da se u Banjoj Luci događaju pozitivne vibracije i kretanja - istaknuo je.

Čestitao je Bajram svima, posebno onima koji su u dijaspori, koji nisu mogli ove godine doći da zajendo podijele radost u ovim danima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo