-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -3°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 20:59 Regija - Aleksandar Vulin

Džaferović se najdirektnije umiješao u unutrašnja pitanja Srbije

Džaferović se najdirektnije umiješao u unutrašnja pitanja Srbije
Aleksandar Vulin / Vijesti.ba
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovorom sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem najdirektnije umiješao u unutrašnja pitanja Srbije.

Vulin je naveo da je Džaferović na taj način, još jednom, pokušao da "zabije nož u leđa" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je istakao da Džaferović ne poštuje ustav sopstvene zemlje, niti Srbe koji žive u BiH.

Republiku Srpsku će, naglasio je, smatrati kao posebnu državu, a ne kao dio BiH, dok god Džaferović ne počne da poštuje Ustav BiH i Srbe koji tamo žive.

Prema njegovim riječima, izbor je na Džaferoviću, prenose beogradski mediji.

On je naveo da se Džaferović "usaglašava" sa Albinom Kurtijem o "nekakvoj promjeni granica" umjesto da mu kaže da je politika BiH ta "da ne priznaje lažnu državu Kosovo već da je Kosovo samo dio Srbije i ništa više".

Vulin je rekao da Džaferović treba da bude zahvalan Vučiću na tome što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a ne da umjesto toga razgovara sa lažnim premijerima i miješa se u unutrašnja pitanja Srbije.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sinoć je saopšteno je da su Džaferović i Kurti telefonom razgovarali, između ostalog, o "bilateralnim odnosima i slobodi kretanja roba i ljudi" između, kako je navedeno, dvije zemlje.

Obojica su napomenula da je najveća prijetnja sa kojom se dvije zemlje suočavaju vrsta politike koja nije uspjela tokom rata '90. godina i da je ideja teritorijalne razmjene Kosova i Srbije opasna jer sve vraća unazad u devedesete godine.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo