15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

23.05.2020 / 20:11 BiH - Uputio bajramsku čestitku

Bukvarević: Za mnoge porodice Bajram je radost, ali i tuga

Bukvarević: Za mnoge porodice Bajram je radost, ali i tuga
Salko Bukvarević / Vijesti.ba
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je bajramsku čestitku vjernicima islamske vjeroispovijesti.

- Poštovanim porodicama šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca, komandantima, generalima, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, demobiliziranim braniocima, uposlenicima Federalnog ministarstva, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u domovini i svijetu upućujem najiskrenije čestitke u povodu nastupajuće Ramazanskog bajrama, uz riječi Bajram šerif mubarek olsun.

Ramazanski bajram je, kruna tridesetodnevnog posta, ibadeta i odricanja tokom mjeseca ramazana. Stoga, ne zaboravimo da solidarnost koju smo pokazali u ovim teškim i danima punim izazova nastavimo pokazivati i nakon ramazana. Pandemija koja je zadesila svijet, pa i našu domovinu, pokazala je da smo ipak upućeni jedni na druge u najtežim vremenima i na tom ispitu naš narod je i ovaj put pokazao svoju veličinu - ističe ministar Bukvarević u čestitki.

Drugi dan Bajrama obilježavamo kao Dan šehida, te,stoga, kako kaže,  obiđimo porodice šehida, roditelje naših najhrabrijih sinova i kćeri. Za njih je Bajram radost ali i tuga, jer ga dočekuju bez najmilijih.

-Podijelimo bajramsku radost i sa njima, otvorimo vrata njihovih domova jer je to naša obaveza i dug prema onima koji su nam omogućili državu i slobodu- kaže ministar Bukvarević.

Bajram je, kako dodaje,  prilika za čestitanja i dijeljenje radosti, ne samo u krugu porodice nego i za susrete sa našim komšijama, kako se u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini stoljećima uobičavalo u ovakvim prilikama.

- Uz mjere koje su na snazi nemojmo ovaj običaj izostaviti ni ove godine jer ljepota naše domovine je u njenoj različitosti i hiljadugodišnjem suživotu svih naroda. Uz želju da Bajram dočekujemo kao bolji ljudi koji su preispitali svoje odluke i djela tokom ramazana želim svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Bajram šerif mubarek olsun - kaže se u čestitki ministra Bukvarevića, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo