8°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 17:13 BiH - Mostar

Postavljan krov i alem na munari džamije u naselju Gornji Zalik

Četiri godine nakon polaganja kamena temeljca danas je završeno postavljanje krova i alema na prvoj munari džamije u naselju Gornji Zalik, koji slovi za jedan od najvećih džemata Islamske zajednice Mostar.

- Željeli smo da na taj način čestitamo Bajram Zaliku i Mostaru. Tim povodom večeras u 22 sata ćemo upriličiti i vatromet - kazao je Adnin Hasić predsjednik Odbora za izgradnju džamije u Gornjem Zaliku.

Radovi svakodnevno napreduju. Trenutno su u procesu radovi na sistemu grijanja i hlađenja, dok se postavljanje otvora i elektro i vodovodne instalacije provodi kraju.

- Što se tiče građevinskih radova uskoro možemo očekivati gradnju druge munare a trenutno se izvode betonski radovi na potpornom i ogradom zidu. Unutar objekta se izvode malterski radovi. Mnogo posla je završeno, ali se nadamo da ćemo do kraja godine završiti sve građevinske radove na objektu džamije. Onda slijedi opremanje objekta, vanjsko uređivanje partera i postavljanje ograde - ističe Hasić.Otvaranje džamije će se desiti kada se projekat u potpunosti realizuje, za datum se još nije moguće vezati, no dodaje Hasić, potrudit će se da džamiju stave u funkciju za obavljanja molitvi mnogo ranije.

Sredstva osiguravaju iz više izvora tako što su osnovali "Društvo vakifa" u saradnji s Medžlisom IZ Mostar i u skladu s pravilima Vakufske direkcije.

- Projekat je podržala i kuvajtska organizacija Kuvajtske En-nedžat El-Hajrije, tako da se nadam da ćemo sa do sada prikupljenim sredstvima završiti građevinske radove na objektu džamije. Ostaje nam da osiguramo sredstva za opremanje objekta, vanjsko uređivanje te izgradnja imamskog stana - pojašnjava Hasić.

Projekat vodi Odbor za izgradnju džamije u Zaliku uz potpunu podršku Džematskog odbora Zalik, Medžlisa IZ Mostar, Muftijstva mostarskog, Vakufske direkcije i samog reisu-l- uleme.

Svi radimo svoj dio posla i to je nešto što nas posebno ohrabruje i samo na takav način uspjeh je zagarantovan - tvrdi Hasić.

Izgradnja džamije na u Gornjem Zaliku je od velike važnosti ne samo za Zalik nego i cijeli Mostar pa i šire.

- Mi kao džemat Zalik smo najveći džemat u gradu i potreba za džamijom je iskazana odmah u postratnom periodu. Naselje se proširilo, broj domaćinstava se utrostručio, infrastrukturno se povezuju Gornji Zalik i put za Podveležje - ističe Hasić.

Sama lokacija je dominantna nad gradom no ovo neće biti samo džamija, već kako naglašava Hasić, jedan centar sa bibliotekom, mektebom, dječijim vrtićem i ugostiteljskim objektom s parking prostorom za pedeset automobila. Sve ovo dodatno prepoznaju i stanovnici naselja, ali i Mostara.

- Do sada smo imali samo podršku za ovaj projekat, nadam se da će tako ostati do samog kraja i otvaranja džamije - toplo se nada Hasić.(Vijesti.ba)

Izdvajamo