10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.05.2020 / 14:36 Politika - Odgođeni za 15.novembar

OHR: Osigurati finansiranje izbora, imenovanje CIK-a u domenu suda

OHR: Osigurati finansiranje izbora, imenovanje CIK-a u domenu suda
Arhiv / Vijesti.ba
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorio je danas kako je potrebno osigurati adekvatno finansiranje predstojećih Lokalnih izbora u BiH.

Iz OHR-a podsjećaju da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH odgodila predstojeće lokalne izbore za 15. novembar 2020. godine kako bi se dalo vremena da se prevaziđu izazovi koji se odnose na finansiranje i organizaciju izbora, kao i izazovi koje je prouzrokovala pandemija Covid-19.

- OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore. Time bi se omogućilo CIK-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje Lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantovana prava u skladu sa Ustavom BiH - saopćeno je iz OHR-a.

Kako se nadalje navodi, od suštinskog značaja je da sve institucije, na svim nivoima, u potpunosti sarađuju sa CIK-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH.

Istovremeno, OHR potcrtava da svi prigovori koji se odnose na proces imenovanja članova CIK-a spadaju u domen suda, te da stoga svi članovi CIK-a djeluju u punom kapacitetu sve do eventualne drugačije sudske odluke.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo