7°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 12:46 BiH - Muftija zenički

Dizdarević: Važno je svadodnevno iskazati samokontrolu i disciplinu iz Ramazana

Dizdarević: Važno je svadodnevno iskazati samokontrolu i disciplinu iz Ramazana
Foto: Fena / Vijesti.ba
Centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiluku zeničkom bit će održana u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje će sutra, sa početkom u 05.53 sati, bajram-namaz predvoditi te bajramsku hutbu ...

... govoriti muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Napominje  da se, zbog pandemije koronavirusa, vjernici trebaju pridržavati svih mjera i uputstava tokom klanjanja bajram-namaza. Muftija najavljuje da će vjernicima sutra poručiti kako je "važno da duh svetog mjeseca Ramazana prenesu i u svakodnevni život", odnosno da na takav način žive tokom cijele godine.

-Pokušat ću im poručiti da je jako važno da dozu samokontrole i samodiscipline, koju su iz ljubavi prema Allahu dž.š. iskazivali tokom mjeseca Ramazana, pokažu i u svom svakodnevnom životu, na radnom mjestu...

To je važno zbog dobrobiti za sebe, za svoju porodicu i cijelu našu zajednicu - ističe muftija Dizdarević.

Zbog pandemije, ove godine neće biti ni tradicionalnog bajramskog prijema za zvanice iz javnog i kulturnog života Zenice i Zeničko-dobojskog kantona u atriju Medžilsa Islamske zajednice Zenica.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, također će biti održana u Zenici. Tako će u ponedjeljak, 25. maja, obilježavanje Dana šehida početi u 09.00 sati   učenjem Fatihe na Spomen-obilježju „Kameni spavač“, a u 09.45 sati na mezaristanu Prašnice bit će upriličeno učenje Jasini-šerifa i dove na mezaristanu Prašnice te u 12.45 sati hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji.

-Drugog dana Bajrama, obići ćemo i porodice, odnosno majke naših šehida koje su izgubile svoje sinove u proteklom ratu.

Trećeg dana Bajrama, u utorak, u 10.30 sati obići ćemo te bajramskim paketima darovati i djecu bez roditeljskog staranja u JU Dom-porodica u Zenici - najavljuje zenički muftija Dizdarević.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo