3°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.05.2020 / 12:29 Fudbal - Legendarni nogometni trener

Prošlo je 28 godina od Švabinog historijskog "Ne"

Prošlo je 28 godina od Švabinog historijskog "Ne"
Ivica Osim / Vijesti.ba
Prije 28 godina na današnji dan legendarni nogometni trener Ivica Osim Švabo dao je historijsku i najpoznatiju svoju izjavu koju mnogi i danas pamte. Kao selektor Jugoslavije obratio se novinarima u Beogradu tri sedmice prije početka Evropskog prvenstva 1992. godine u Švedskoj.

Popularni "Štraus s Grbavice" tada je sa suzama u očima saopćio da podnosi ostavku na selektorsko mjestu zbog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.- Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava - rekao je Osim.



Već 31. maja, Jugoslaviju je UEFA izbacila sa Eura odlukom Ujedinjenih nacija, a umjesto nje je išla Danska koja je i osvojila Evropsko prvenstvo.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo