29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 10:27 Ostali sportovi - U 89. godini

Umro istaknuti tuzlanski sportski radnik Anto Raos

Umro istaknuti tuzlanski sportski radnik Anto Raos
Anto Raos / Vijesti.ba
Poslije kraće i teške bolesti u Tuzli je u petak u 89. godini preminuo Anto Raos, istaknuti sportski radnik i privrednik.
Raos je rođen u Makedoniji, a u Tuzli je proveo posljednjih 78 godina.

Najveći dio društvenog života dr. Raosa vezan je za Sportsko društvo Sloboda i Fudbalski klub Sloboda. Bio je sjajan nogometaš i teniser, a po završetku igračke karijere nastavio je kao sportski radnik, dajući veliki doprinos u razvoju i funkcionisanju ne samo tuzlanskog, nego i sporta na regionalnom planu.

Bio je predsjednik Slobode neposredno pred rat i nekoliko godina poslije, a predsjednik RSD Sloboda sve do 1990. godine. Bio je i predsjednik Zajednice prvoligaša bivše Jugoslavije, jedno vrijeme i predsjedavajući FS Jugoslavije.

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, a kao dugogodišnjem sportskom radniku pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organiziranoj prošle godine povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja, kako kao privrednik tako i kao sportista i sportski radnik. Veoma značajna je ličnost u istoriji Tuzle u posljednjih stotinu godina.

U privrednom životu sjeveroistočne Bosne ostavio je neizbrisiv trag, kao generalni direktor KHK "Boris Kidrič" u Lukavcu, te generalni direktor Hemijskog kombinata "Sodaso".

Više godina obnašao je dužnost predsjednika Udruženja menadžera BiH. Kao doktor tehnoloških nauka bio je niz godina vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, te član Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Datum i vrijeme sahrane Ante Raosa bit će naknadno objavljeni.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo