16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

22.05.2020 / 11:08 BiH - Vrijednost oko 800.000 eura

EU donirala medicinsku opremu BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler uručio je danas u Sarajevu opremu namijenjenu bh. medicinskim ustanovama, koju je finansirala EU.

U svom obraćanju, Sattler je istakao kako je sretan što je u prilici da ispuni obećanje.

- Već ste vidjeli, za BiH je uručen paket pomoći više od 300 miliona eura. Od tog iznosa, sedam miliona je direktno sa nabavkom medicinske opreme, a mi danas vršimo isporuku robe u vrijednosti više od 800.000 eura - poručio je on.

Prema njegovim riječima, najvećim dijelom se radi o ličnoj zaštitnoj opremi, ali je tu također i visokotehnološka oprema.

- Dakle, govorimo o rendgen uređajima, respiratorima koji će se također moći koristiti za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji - potcrtava Sattler.

Sve su to uređaji, kako je naveo, koji će se moći i nakon prestanka pandemije koronavirusa koristiti u zdravstvene svrhe. 

Pripremljena je i, naglašava, podrška u iznosu od 28 miliona eura investicija za bh. zdravstveni sektor. Sredstva će biti osigurana za kliničke centre u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i za bolnice širom BiH.

To, kako je kazao, dovodi i do druge faze aktivnosti, koja se tiče spašavanja radnih mjesta. A prva faza, podsjetio je, bila je fokusirana na spašavanje života. Sattler ističe kako je neophodna odgovarajuća koordinacija mjera na svim nivoima.

- Upravo iz tih razloga pozivao sam na uspostavljanje radne grupe za socioekonomski odgovor. Zadovoljstvo nam je da je Vijeće ministara BiH to i uradilo. I sada treba da vidimo njeno konkretno djelovanje - dodao je Sattler.

Inače, isporuci opreme prisustvovao je i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je ambasadoru Sattleru zahvalio na pomoći, te još jednom naglasio važnost odnosa s EU.

Bosnu i Hercegovinu, kako je naveo, očekuje težak izazov sa socioekonomskim saniranjem šteta koje je pouzrokovala pandemija koronavirusa. A jedino uz veliku pomoć EU, potcrtava Radončić, možemo izaći iz te ekonomske krize.

- Imamo kvalitetne mašine i educirane ljude, servis i garanciju na dvije godine za te mašine. Mi pripadamo porodici evropskih naroda i ovo što je EU uradila u mjesecima pandemije zaista pokazuje koliko mi vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU, iako to možda ponekad tako ne izgleda - napomenuo je ministar sigurnosti BiH.

Kako je istakao, prilika je ovo da neki naši političari ili štabovi nauče šta je transparetnost u radu, u raspolaganju novcima koji vam se povjere, kako se može doći do veoma kvalitetne opreme uz pomoć stručnjaka i kako ona postaje trajna kategorija u smislu eksploatacije i nakon prolaska pandemije.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visokokvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namijenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme finansirala je EU u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa kojeg provodi UNDP BiH.

Foto galerija: FENA


(Vijesti.ba)

Izdvajamo