-4°C
Mostar -1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

22.05.2020 / 10:35 Politika - Saopćenje za javnost

GS formira svoj klub u Parlamentu Federacije BiH

GS formira svoj klub u Parlamentu Federacije BiH

Predsjedništvo Građanskog saveza (GS) donijelo je odluku o izlasku Građanskog saveza iz kluba zastupnika DF-GS i formiranju svog kluba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovina, zbog lakšeg razumijevanja u javnosti političke pozicije GS u odnosu na vladajuću strukturu.

Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je za njega logična međusobna podrška SDA i DF na lokalnim izborima vrlo jasno stvara sliku bliskosti te dvije političke stranke.

Mi u GS-u nikada nismo učestvovali u formiranju različitih kombinacija sa vladajućim strukturama, niti smo ikada imali bliskost sa onima koji su uspostavili sistem u kojem vladaju nerad, nered, nepravda i korupcija - nećemo ni sada.

Ono što je sigurno je da Građanski savez na lokalne izbore neće izaći unutar neprirodnih koalicija, odnosno neće izaći na izbore u okviru različitih varijanti "Zelenih" koalicija.

Podsjećamo da je Građanski savez iskazao žestoko neslaganje povodom spajanja osovine zla Dodik - Čovic u Vijeću ministara, kao i zbog formiranja Vijeća ministara bez Vlade Federacija Bosne i Hercegovine, a koje za posljedicu ima “Mostarizaciju” Federacije Bosne i Hercegovine.

Isto tako, za GS je bilo neprihvatljivo usvajanje slabog i nedostatnog Korona zakona, kojeg su zastupnici Demokratske fronte podržali u Domu naroda, kao i blago reagovanje povodom mnogobrojnih afera javnih nabavki tokom pandemije koje su jedne od najnemoralnijih oblika korupcije posljednjih godina u Bosni i Hercegovini.

Mi u GS-u smatramo da se mora uspostaviti red, pravna država, funkcionalne institucije, a to mogu isključivo opcije u kojima su ljudi koji nemaju obavezu slušati lobije, već struku i nauku.(Vijesti.ba)

Izdvajamo