10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.05.2020 / 09:49 BiH - Inicijative

Bećirović: Dan prijema BiH u UN da bude državni praznik

Bećirović: Dan prijema BiH u UN da bude državni praznik
Foto: Vijesti.ba

Na današnji dan 22. maja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina postala je punopravna članica Ujedinjenih nacija (UN).

- Građankama i građanima Bosne i Hercegovine najiskrenije čestitam ovaj veliki datum u savremenoj historiji naše države. Tog dana Bosna i Hercegovina je dobila grunt u međunarodno-pravnim odnosima, bez obzira na sve probleme sa kojima smo bili suočeni. Dodik, Čović i njihovi mentori moraju za sva vremena upamtiti da je međunarodno priznata bila i ostala samo država Bosna i Hercegovina, a ne nikakve paratvorevine, napisao je delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović.

Dodaje ds je samo Bosna i Hercegovina trajna kategorija, sve drugo unutar nje je promjenjivo, u skladu sa propisanim procedurama.

- Separatisti koji najavljuju rušenje države Bosne i Hercegovine moraju znati da ako krenu u tom pravcu mogu uništiti samo neprirodne administrativno-teritorijalne jedinice u Bosni i Hercegovini, navodi Bećirović i dodaje:

- Dan prijema Republike Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo UN-a, zajedno sa 25. novembrom i 1. martom, predstavlja jedan od najvažnijih datuma u milenijskoj historiji Bosne i Hercegovine. Zato sam svojevremeno u parlamentarnoj proceduri predložio konkretan prijedlog da se ovaj datum proglasi državnim praznikom. Kako vrijeme protiče pokazuje se da taj prijedlog sve više ima smisla. Zato nikada neću odustati od zalaganja da se to i zakonski propiše. Kad-tad to će biti državni praznik Bosne i Hercegovine.

On dodaje da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine zaokružila svoj međunarodni identitet kao nezavisna, suverena i nedjeljiva država nakon demokratski provedenog referenduma.

- To su priznale UN i sve suverene države svijeta i time su trajno pokopani velikodržavni projekti uništenja bosanskohercegovačke države. Zato 22. maj 1992. godine nesumnjivo predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše države.

Naša država je izdržala najteže moguće udare na njenu slobodu i nezavisnost. Bosna i Hercegovina je živi dokaz da je teza o sukobu civilizacija lažna, jer naše iskustvo, i pored svih historijskih drama, pokazuje da su mir, život, tolerancija i poštivanje ljudskih prava trajne civilizacijske kategorije, bez kojih nema ni opstanka niti napretka u bilo kojoj državi. Bosanskohercegovačka država je planetarna paradigma da su najjači oni ljudi i one države koji se bore za slobodu i ravnopravnost.

U vremenu ispred nas nužna je sinergija djelovanja, ne samo političkih snaga koje se zalažu za razvoj i očuvanje Bosne i Hercegovine, već i aktivno uključivanje civilnog društva, akademske zajednice, javnih ličnosti iz oblasti kulture, sporta, odnosno cjelokupnog bh društva, u cilju afirmiranja i jačanja države Bosne i Hercegovine kao demokratske, pravne, sekularne države, uređene na principima vladavine prava i ravnopravnosti svih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji. Zajedničkim snagama moramo ojačati stara prijateljstva Bosne i Hercegovine i intenzivirati politička, diplomatska i svaka druga nastojanja da naša država u što kraćem roku postane punopravna članica NATO-a i EU.


Neka vječno živi punopravna članica UN-a - država Bosna i Hercegovina, piše Bećirović.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo