14°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.05.2020 / 13:56 Politika - Reakcije

SDA: Dodikove ucjene oko izbora su nedopustivo miješanje u rad Suda BiH

SDA: Dodikove ucjene oko izbora su nedopustivo miješanje u rad Suda BiH
Arhiv / Vijesti.ba
Ucjena predsjednika SNSD-a Milorada Dodika po kojoj Sud Bosne i Hercegovine treba da ospori izbor novih članova Centralne izborne komisije, pa će tek onda Vijeće ministara osigurati novac za provođenje izbora, predstavlja nedopustiv pritisak i uplitanje u rad pravosuđa.

Saopćeno je ovo danas iz SDA, dodaju da je izbor novih članova Centralne izborne komisije proveden je u skladu sa jasnim odredbama Izbornog zakona, a sve žalbe treba da razmatra Sud Bosne i Hercegovine bez ikakvih političkih pritisaka i uplitanja.

- Zakonska obaveza Vijeća ministara je da, petnaest dana nakon raspisivanja izbora, osigura sredstva za pripremu i provođenje izbora, neovisno o tome kakva će odluka Suda BiH biti po pitanju izbora članova CIK-a. Pozivamo predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da provede svoju zakonsku obavezu,osigura novac za izbore i omogući blagovremeno provođenje potrebnih priprema  za održavanje izbora, navode iz SDA i zaključuju:

- Svako drugo postupanje predstavlja grubo kršenje zakona i potkopavanje demokratskog procesa u Bosni i Hercegovini, za što će svako ko to bude činio nositi punu odgovornost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo