9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

20.05.2020 / 23:34 Regija - Veliča ustaštvo

Maribor ne želi Thompsona: Drugi put zabranili koncert

Maribor ne želi Thompsona: Drugi put zabranili koncert
Foto: Arhiv
Mariborska općinska uprava drugi put je zabranila koncert hrvatskog kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je u Mariboru trebalo da bude održan prije tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen, piše zagrebački Večernji list.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenačkom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila, navodi list.

Na 55 stranica odluke navedeno je opsežno objašnjenje policije i Europola, među kojima je i pogled na historiju ustaštva u Drugom svjetskom ratu, javljaju slovenski mediji.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta sa dokazima da Thompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švicarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Thompsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Thompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stav u predmetu fudbalera Josipa Šimunića Evropskog suda za ljudska prava (koji je odbio tužbu Šimunića protiv države Hrvatske jer je osuđen zbog ustaškog pokliča “Za dom spremni!” 2013. godine) i mišljenje hrvatske pravobraniteljke.

Općinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pjevao kontroverzni pjevač, a muzej je dostavio podatke o slovenskim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Thompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Jevreja – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru, prenosi Večernji list.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo