11°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

18.05.2020 / 22:14 Crna hronika - Akcija policije

U Bredi uhapšen Mirza Gačanin i njegova supruga

U Bredi uhapšen Mirza Gačanin i njegova supruga
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Mirza G. iz Bosne i Hercegovine i njegova supruga Rosita van den D. iz Holandije uhapšeni su jutros, javlja holandski portal bndestem.nl

Prema prvim informacijama, policija je jutros u holandskoj Bredi digla iz kreveta dvoje osumnjičenih u velikoj međunarodnoj istrazi pranja novca.

Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz jula 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretraga u Holandiji, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji.

U Holandiji se akcija usredotočila na nekretnine i firme u vlasništvu sumnjivog para ili njihovih povezanih firmi, uključujući galeriju „Puro Arte“ na Hagdijku i kuće na Slingervegu, Blauvtjesu i Oleanderstraut, između ostalog.

Skupi automobili, uključujući Ferrari, Hummer i Porsche, zaplijenjeni su u Holandiji i BiH.

Holandski mediji podsjeća na pisanje bh. medija da osumnjičeni iz Brede, porijeklom iz BiH, radi za međunarodnu kokainsku bandu s Balkana, kartel Tito i Dino. Vođa kartela Edin G., rođak je uhapšenog iz Brede.

Holandski portal Bndestem navodi da je zločinačka organizacija jedan od pet takozvanih balkanskih kartela koji, prema podacima Interpola, kontroliraju 80 posto trgovine kokainom između Perua i Evrope.

Proteklih godina presretnuto je 14.000 kilograma kokaina, što policija pripisuje kartelima Tito i Dino. Prema američkim službama, kartel je između ostalog sarađivao i s Ridouan Taghijem, koji im je od tada isporučio Dubai.(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo