14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

18.05.2020 / 13:19 Svijet - U 85. godini života

Umro José Cutileiro, tvorac propalog plana o podjeli BiH

Umro José Cutileiro, tvorac propalog plana o podjeli BiH
Jose Cutileiro / Vijesti.ba
Portugalski diplomata i tvorac plana za BiH Jose Cutileiro, preminuo je jučer u Briselu u 85. godini života.

Cutileiro je radio kao izaslanik UN-a za ljudska prava u zemljama bivše Jugoslavije .

Vijest je potvrdila njegova supruga.

Pored diplomatskog posla radio je i kao antropolog, pjesnik i pisac.

Cutileiro je, zajedno sa lordom Peterom Carringtonom 1992. godine predložio mirovni plan za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini poznat kao “Cutiljerov plan”.

Taj plan je propao a predviđao je mirnu podjele Bosne na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju, što je ratni zločinac Radovan Karadžić pohvalio.

Prema tom planu BiH je trebala postati decentralizovana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni prema nacionalnoj osnovi. Ipak, nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Vorenom Cimermanom (Warren Zimmermann) 28. marta 1992., Izetbegović je odbacio "Kutiljerov plan".

Inače, u decembru 2015. u Hagu je bio svjedok odbrane ratnog zločinca, Ratka Mladića. Kutiljero je u izjavi kao svjedok Mladićeve odbrane izjavio da su sve zaraćene strane u Bosni i Hercegovini lagale, ali srpska najmanje. Pri tom je Kutiljero optužio američku diplomatiju za utjecaj na bosanskohercegovačkog predsjednika Aliju Izetbegovića da odbije mirovni sporazum o podjeli države na tri dijela, a koji je srpska strana navodno željela potpisati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo