16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

15.05.2020 / 20:00 BiH - Piše: Haris Ljevo

Veličanje ustaštva je konstanta: I kad sud presudi i kad ne sudi

Veličanje ustaštva je konstanta: I kad sud presudi i kad ne sudi
Foto: Vijesti.ba
Za razliku od Dana Evrope, koji u Hrvatskoj traje samo jedan dan, sjećanje na Bleiburške žrtve traje tokom cijele godine.

Piše: Haris Ljevo

HDZ i Katolička crkva u BiH i Hrvatskoj priznaje samo svoj stranački sud. Ako je neko počinio zločine u ime naroda i ustaštva, on ne može za njih biti ništa drugo nego heroj, dok je svako onaj ko se tome usprotivi izdajnik.
 
Hrvatska je jedina od 28 zemalja članica EU, a njen premijer Andrej Plenković jedini predsjednik vlade, koji nisu 9. maja proslavili Dan pobjede nad fašizmom.
 
Umjesto toga, Plenković je kurtoazno kazao kako Hrvatska obilježava Dan Evrope. Plenković nije glup, i odlično zna zašto je tvorac EU Robert Schuman izabrao baš 9. maj kao Dan Evrope. EU nastala je na antifašističkoj ideji i Danu pobjede, ali u Hrvatskoj to ne žele priznati.
 
Za razliku od Dana Evrope, koji u Hrvatskoj traje samo jedan dan, sjećanje na Bleiburške žrtve traje tokom cijele godine. Na Bleiburgu su u maju 1945. godine stradali pripadnici ustaškog pokreta, ali i četničkog, te drugih fašističkih vojski koje su pokušavale pobjeći od ruke pravde prema Austriji.
 
S druge strane, među pripadnicima antifašističkog partizanskog pokreta, najbrojniji su bili hrvatski partizani. I kada između Hrvata partizana i Hrvata ustaša izaberete ove druge, onda ste svjesno izabrali fašizam.
 
Pored toga što otvoreno veliča fašistički a prezire antifašistički pokret, Hrvatska je i jedina zemlja u Evropi, a vjerovatno i u svijetu, koja ne poštuje sopstveni ustav. U Ustavu Republike Hrvatske stoji da je Hrvatska nastala na vrijednostima antifašističkog pokreta i ZAVNOH-a, a Sabor Hrvatske godinama je pokrovitelj ustaških orgijanja na Bleiburgu, dok se protivi bilo kakvom odavanju počasti pobjedničkoj partizanskoj vojsci.
 
Ključni argument simpatizerima ustaštva kada brane mise i druge načine odavanja počasti ustaškim zločincima je taj da su stradali bez suđenja. Kao da bi se nešto drukčije odnosili prema njima da su imali pravično suđenje.
 
Hrvatska kao članica UN-a obavezala se za punu saradnju i poštivanje presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. I kada je taj Sud osudio Darija Kordića na 25 godina zbog pokolja u Ahmićima u kojima je pobijeno 116 civila, među kojima i tromjesečna beba, čelnici HDZ-a nastavili su sa glorifikacijom Kordića kao hrvatskog heroja, a po povratku iz zatvora upriličen mu je skoro identičan doček kakav su zaslužili hrvatski fudbaleri osvajanjem drugog mjesta na SP. Kada kažem HDZ, pod tim mislim na zagrebačku centralu i mostarsku ispostavu, jer ova ovdje ne radi ništa bez konsultacija sa Zagrebom.
 
Na veličanstvenom dočeku ahmićkog krvnika bio je kompletan vrh HDZ-a predvođen evropejcem Draganom Čovićem. Kada je Haški sud pravosnažno osudio čelnike tzv. Herceg-Bosne za UZP, jedan od “junaka“ Slobodan Praljak, osuđen na 20 godina zatvora, nije imao hrabrosti ni da se suoči s presudom već je ispijanjem otrova počinio samoubistvo.
 
Hrvatski sabor odao je počast osuđenom ratnom zločincu Praljku, mostarska ispostava HDZ-a organizovala je komemorativni skup podrške, dok je u mnogim crkvama služena misa za pokoj njegove duše. Iako je po katoličanstvu, kao i po svim drugim monoteističkim religijama samoubistvo jedan od najtežih grijeha, kada je u pitanju ratni zločinac svećenici su odbacili potpuno to i odali mu počast.
 
Iako kardinal Vinko Puljić tvrdi da će predvoditi misu za bez suđenja ubijene nevine pripadnike ustaškog pokreta na Bleiburgu, pravne procedure nisu ga spriječile da ranije posjećuje u zatvoru i podržava pravosnažno osuđenog ahmićkog krvnika Darija Kordića.
 
Potpuno je jasno da mise i veličanja pripadnika ustaškog pokreta nemaju nikakve veze s njihovim ubijanjem bez suđenja. Radi se jednostavno o njihovom veličanju upravo zbog njihovih počinjenih zločina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo