-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

14.05.2020 / 12:34 Obrazovanje - Resorni ministar

Kozlić: Neću mijenjati plan upisa koji je usvojio Senat Univerziteta u Zenici

Kozlić: Neću mijenjati plan upisa koji je usvojio Senat Univerziteta u Zenici
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Zeničko-dobojskog kantona neće mijenjati Plan upisa za akademsku 2020/2021. godinu, koji je ranije usvojio te na potvrdu tom ministarstvu proslijedio Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) - najavio je ...

... za Fenu resorni ministar Spahija Kozlić.

Zenički univerzitet studentima-brucošima, na svojih osam fakulteta, ovog će ljeta ponuditi oko 1.100 mjesta. To je znatno manje nego proteklih godina, kada je plan upisa bio projiciran na oko 1.500 mjesta, ali je prošle godine na UNZE-a upisano oko 900 brucoša.

- U narednih dan-dva Vlada ZDK će dati saglasnost na taj plan, nakon čega će, kada se steknu uslovi biti raspisan i konkurs za prijem studenata. Krajem maja ili početkom juna, do kada bi od Skupštine i Vlade ZDK trebale biti usvojene odluke za pokretanje nekih novih studijskih programa, dat ćemo saglasnost i na dodatne upisne kvote - kazao je ministar Kozlić.

Dodatnu saglasnost do tada bi, navodi, trebali dati i za upis brucoša na odsjeke zaštita na radu i zaštita od požara na Metalurško-tehnološkom fakultetu UNZE-a.  

Skupština ZDK bi u ponedjeljak, 18. maja na svom zasjedanju trebala usvojiti elaborate o pokretanju doktorskog studija Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu, kao i magistarskih studijskih programa Mehatronika na Mašinskom fakultetu te Arapski jezik i književnost na Islamsko-pedagoškom fakultetu.

Mašinski i Metalurško-tehnološki fakultet pokreću zajednički doktorski studijski program pa će, tako, dodaje Kozlić, ministarstvo kojim rukovodi, ovog ljeta dati saglasnost za pokretanje po dva doktorska i magistarska te jednog dodiplomskog studijskog programa na fakultetima UNZE-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo