18°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

13.05.2020 / 22:05 BiH - Zbog odlaska u penziju

Član CIK-a Stjepan Mikić podnio ostavku

Član CIK-a Stjepan Mikić podnio ostavku
Stjepan Mikić / Vijesti.ba
Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić podnio je ostavku na tu funkciju radi odlaska u penziju, rekla je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Pirićeva je navela da je CIK dobio obavještenje Stjepana Mikića da podnosi ostavku.

"Ovaj akt biće dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekla je Pirićeva.

Mikić, koji je član CIK-a iz reda hrvatskog naroda, odlučio se na ovaj potez nakon što je 7. maja CIK raspisao lokalne izbore koji su zakazani za 4. oktobar.

On je za člana CIK-a izabran 2005. godine i u posljednjih 15 godina u dva navrata bio je i predsjednik ove institucije.

Funkcija člana CIK-a BiH zbog isteka mandata prestala je 11. marta Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.

Na ove pozicije, odlukom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, reizabrani su Šantić i Arnautović iz reda Bošnjaka, a izabrani su Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba iz reda Srba.

Tada je zbog nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma upućena Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana CIK-a BiH iz reda Hrvata.

Prema predloženoj odluci, zbog isteka mandata funkcija člana CIK-a BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu funkciju iz reda Hrvata predložen je Željko Bakalar.

Bakalar je trenutni savjetnik u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo