1°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

09.05.2020 / 14:05 BiH - Stotinjak antifašista

U Jablanici obilježena 77. godišnjica Bitke za ranjenike

Stotinjak antifašista obilježilo je danas 77. godišnjicu Bitke za ranjenike i Dan pobjede nad fašizmom na platou Bitka na Neretvi u Jablanici.

Uz poštivanjehigijensko-epidemioloških mjere, godišnjica jedne od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja, obilježena je skromnije nego ranijih godina.

Nekoliko delegacija položilo je cvijeće pored vatre i spomenika na platou, uz prisjećanje na dane u kojim su Partizani uspjeli izaći iz okupatorskog obruča, istina uz nešto žrtava, ali i uz veliki pobjedu nad četničkim snagama, domogavši se tako slobodne teritorije.

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić kazao je da su i u vremenu pandemije srca antifašista uz prisutne u Jablanici, kao i da vremenom ma šta o tome mislili drugi, broj antifašista u zemlji i regionu raste.

- Ovaj 9. maj dočekujemo u vremenu u kojem svjedočimo neofašizamu svuda oko nas. Vojnički fašizam jeste pobijeđen, ali širom Evrope, još uvijek se razvijaju ideje neofašizma. Nažalost, on je prisutan i u najvišim državnim organima naše zemlje, odakle se često i kreiraju brojne akcije. Naša obaveza je da o tome govorimo i da ne budemo tek salonski antifašisti, rekao je, uz podsjećanje na ideju i nastojanje da se misa za blajburške žrtve ove godine održi u Sarajevu. To je, kako kaže, ružna čestitka antifašistima na dan pobjede.

- Nema to veze sa crkvom, to je čista politika. Tokom SFRJ-a, mise su se služile u crkvi na Bistriku i tu nije bilo problema, jer -ije bilo politike. U ovom slučaju riječ je o podmukloj politici iz susjedstva, dodao je Đulić.

Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić rekao je da je plato pored muzeja Bitka na Neretvi oduvijek mjesto antifašizma i čovjekoljublja, te da će Jablaničani uvijek s posebnim pijetetom doživljavati ovo mjesto.

- Ne smijemo zaboraviti ni da smo u vremenu 1992.-1995. odbranili i Bosnu i Hercegovinu od agresije onih koje slobodno možemo nazvati fašistima. Oni su htjeli da unište sve što je prije građeno. Ponosni smo, nastavljamo put kojim idu građani, udruženja i organizacije koje baštine narodno-oslobodilačku borbu, rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo