09.05.2020 / 11:40 BiH - Antifašizam

Propali twitt napad: Izetbegovićeve daidže su žrtve ustaškog režima

Propali twitt napad: Izetbegovićeve daidže su žrtve ustaškog režima
Foto: Vijesti.ba
Način na koji su SDA i njeno rukovodstvo reagovali na najavljeno održavanje mise za Bleiburg u Katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, bio je bez dileme državnički.

Iz najveće bošnjačke stranke jasno su ukazali da se radi o rehabilitaciji pripadnika ustaškog režima i njegovog naslijeđa, ali i precizno primijetili kako je  vijest sa namjerom narušavanja ugleda glavnog grada BiH plasirana baš uoči Dana pobjede nad fašizmom u Evropi.

SDA nije upala u zamku davanja podrške uličnim protestima, niti davanja poticaja institucijama države da zabrane misu. Jer, misa nije javno okupljanje i kako su iz SDA pojasnili - BiH je sekularna država i ne može se tražiti od institucija da ulaze u prostor katedrale i zabranjuju vjerske obrede.

S druge strane, opozicioni SDP je pozvao na proteste što bi moglo dovesti do situacije da se državu prisili da angažovanjem policije osigurava spornu misu. Upravo su SDP-ovi kadrovi nakon reakcije SDA, a poslije i Bakira Izetbegovića koji je povukao paralelu između Dana zlatnih ljiljanja i Dana pobjede nad fašizmom, osuli paljbu po predsjedniku SDA.

Neki od njih, poput Zukana Heleza na Twitteru, su pisali (pa brisali) laži, poput one kako je porodica Bakira Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu bila na strani fašista.



Naime, široj javnosti u BiH je poznata činjenica da su među žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu su i članovi Izetbegovićeve porodice. Dvojica daidža, pripadnika partizanskog pokreta Bakir i Muhamed Repovac, a po prvom je predsjednik SDA dobio ime.

– Moja majka mi je u znak ljubavi prema bratu dala njegovo ime – kazao je svojevremeno Izetbegović.

Muhamed Repovac je ubijen 1. marta 1943. godine u logoru Jasenovac, dok je Bakir Repovac uhapšen u Sarajevu 7. augusta 1944. godine, a ubijen je 31. oktobra 1944. godine u logoru Lepoglava.

Objekat nekadašnje tvrđave Vraca je u Drugom svjetskom ratu pretvoren u stratište, na kojem su ubijani građani Sarajeva, zbog čega je ta lokacija postala simbol otpora i borbe Sarajlija protiv fašizma.  1981. godine objekat je pretvoren u historijsko-memorijalni kompleks, a na spomenik su upisana imena 9.091 žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima. Među ostalima i imena daidža Bakira Izetbegovića.

Bakirov otac, Alija Izetbegović, baš kao i njegove daidže, bio je zakleti antifašista. Jedine dvije vojske koje je Izetbegović služio bili su partizani, od 16. aprila 1945. do 4. marta 1946. godine, i Armija Republike Bosne i Hercegovine, čiji je bio vrhovni komandant.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo