14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

05.05.2020 / 17:18 Tenis - Iskusni bh. teniser

Šetkić otvoreno: Kada djeca vide moj primjer, odustat će od tenisa

Šetkić otvoreno: Kada djeca vide moj primjer, odustat će od tenisa
Aldin Šetkić / Vijesti.ba
Iskusni bosanskohercegovački teniser Aldin Šetkić, trenutno je 487. teniser svijeta, a najbolji ranking karijere mu je 165. mjesto iz oktobra 2017. godine.

Proteklih dana se mnogo priča o zaradama tenisera rangiranih ispod 100. mjesta na ATP listi, pošto su one jako male, te ti sportisti, koji su profesionalci, ne mogu sebi priuštiti da žive od tenisa – sporta kojim se bave cijeli život.

Stoga je svjetski broj Novak Đoković prije nekoliko sedmica pokrenuo inicijativu da teniseri iz Top 100 pomažu nižerangiranim kolegama. Mnogi su tu ideju podržali, a neki je baš i ne odobravaju. Jedan od njih je Dominic Thiem.

Da stvar po Šetkića bude gora, on se uoči pandemije korona virusa i paralize svijeta zadesio u Dohi, gdje je došao 12. marta na turnir iz ITF Futures serije.

Šetkić je gostovao u podkastu koji odnedavno vode dva komentatora Sport Kluba Nebojša Višković i Ivan Govedarica, a koji nosi naziv Wish&Go.

Pohvalio je na početku Šetkić inicijativu Novaka Đokovića.

“Novak već dvije-tri godine radi na tom projektu da što više tenisera može živjeti od ovog sporta. Igrači od 100. do 500. mjesta posvećuju život tenisu i igraju 35 turnira godišnje, imaju troškove do 100.000 eura godišnje, a ne mogu ništa zaraditi od tenisa”, rekao je Šetkić.

“Bio sam 5-6 godina u Top 250 tenisera svijeta, igrao sam sve Grand Slam turnire, a nikada nisam imao mogućnost platiti trenera jer su troškovi putovanja, hotela, oporavka i svakodnevnog života jako veliki. Mislim da je to Novak jako, jako na drugarskoj osnovi želio i svi smo mu zahvalni, ali mislim da ATP, ITF i četiri Grand Slama moraju pomoći, a ne da Đoković mora tražiti to u naše ime. Oni imaju dovoljno novca da tu ima itekako sredstava da se pomogne slabije rangiranim igračima. Raspodjela novca nije fer”, dodaje naš 32-godišnji teniser.

Ističe Šetkić kako teniser iz Top 300 na kraju sezone ne zaradi ništa, jer su troškovi preveliki. Čak na koncu moraju da posuđuju novac.

“Igrači iz Top 100 apsolutno zaslužuju novac koji zarađuju, ali hitno se mora rješavati status slabije rangiranih. Sadašnja raspodjela novca očito nije dobra jer igrač koji je u Top 300 na kraju sezone ne može da zaradi ništa. Ako plaća trenera, on je u velikom minusu, mora posuditi pare i to je zaista zabrinjavajuća činjenica. Tenis je jedan od najgledanijih sportova na svijetu, a ne može za svojuih 500 igrača priuštiti da žive od toga.”

Šetkić bi u daljim pregovorima s teniskim federacijama trebao da predstavlja slabije rangirane igrače.

“Ja trebam biti nominovan od velikog broja igrača iz Evrope. Igrao sam ITF turnire, ATP i Grand Slam. Imam najviše iskustva i mi ćemo probati nešto. Svi igrači s Balkana će stati iza mene. Probat ćemo se boriti za Futures igrače. Toliko mladih igrača tek treba da uđu u Futures Tour. Treba nešto učiniti.”

Šetkić se takmiči već više od deset sezona, a kako je rekao, za svaku je igračima potrebno oko 100.000 eura. Na stranici ATP-a se može vidjeti kako je Šetkić u karijeri ukupno zaradio 436.527 dolara, što nas navodi na zaključak da je u enormnom minusu.

“Bosna i Hercegovina je toliko siromašna zemlja i ja nikakvu podršku države i saveza nisam imao. Sve što sam uradio je isključivo moje i zalaganje mojih roditelja. Oni su sve svoje finansije podredili mom teniskom putu. Nikad nisam bio u mogućnosti da platim trenera, a došao sam do 165. mjesta. Danas je nemoguće približiti se Top 100 bez svog tima”, tvrdi Šetkić.

Otkrio je i koja je prva stvar koju želi promijeniti kada počne zastupati slabije rangirane tenisere ispred ITF-a.

“Jedna od prvih stavki koje želim da promjenim je to što igrači moraju da plaćaju 40 dolara da učestvuju na jednom turniru ITF-a, iako na početku sezone platimo 60 dolara za registraciju.”

Smatra da je njegova priča i priča drugih slabije rangiranih tenisera negativan primjer za ovaj sport, te demotivirajući faktor za mlade tenisere.

“Iskreno, moja ljubav prema tenisu je zaista velika. Sve što krenem da radim, ja radim to 100%. Veliki sam profesionalac i to mogu svi potvrditi. Iz nikakvih uslova sam ipak nešto uspio u tenisu. Bit će problem kada djeca vide moj primjer i jako puno će ih odustati od tenisa. Sve su ovo faktori koji su demotivirajući za djecu.”

“Možda je tu i ATP i ITF kriv jer se boje igrača s Balkana. Mi smo u svim sportovima dobri i na neki način ne žele da nam pruže uslove da budemo konkurentni njihovim igračima. Amerikancima, Špancima, Italijanima…”, rekao je na kraju bh. teniser.



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo