8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.05.2020 / 15:49 BiH - Ministarstvo sigurnosti

Sudovi u BiH u toku prošle godine osudili 34 osobe zbog trgovine ljudima

Sudovi u BiH u toku prošle godine osudili 34 osobe zbog trgovine ljudima
Foto: FENA - Vijesti.ba

Nakon što je u januaru Vijeće ministra Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini, čime su odblokirana ogromna sredstva Sjedinjenih Američkih Država...

....za pomoć institucijama BiH, u petak je usvojen i Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH u 2019. godini.                    

Usvajanje tog izvještaja je veoma važan korak za nastavak borbe protiv trgovine ljudima i provođenje preventivnih mjera na osnovu utvrđenog stanja u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu podataka dobijenih od tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija, utvrdilo da je u 2019. godini identifikovana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima.

- Za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su provedene istage protiv 48 osoba, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 osobe. Sudovi su u toku 2019. godine osudili 34 osobe te izrekli sedam odgojnih mjera protiv maloljetnika. Na zatvorsku kaznu osuđene su 24  osobe, izrečena je jedna uslovna kazna te dvije novčane kazne. Donesena je i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi - navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva sigurnosti ističu da u efikasnoj  borbi i potpunom provođenju Strategije Bosna i Hercegovina ima punu podršku Ambasade SAD u Sarajevu i USAID-a, koji su i do sada snažno ohrabrivali nadležne institucije u BiH za borbu protiv trgovine ljudima.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo